Fost director CIA: „O victorie a Rusiei devine din ce în ce mai puțin probabilă”
David Petraeus este un fost comandant militar american în războiul din Irak, comandant șef în Afganistan și, în cele din urmă, director al CIA. Deja, la sfârșitul lui 2021, într-un interviu pentru Die Welt, a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă Rusia lui Putin. Acum el detaliază evoluția războiului în prezent, perspectivele contraofensivei ucrainene, de ce Rusia poate provoca oricând daune grave NATO și cum vede alianța chino-rusă.
Întrebat cum apreciază șansele de succes ale ofensivei ucrainene în Herson, Petraeus a răspuns: „Sunt convins că ofensiva ucraineană din sudul țării va reuși să preia controlul asupra Hersonului și a teritoriilor ocupate de ruși la vest de Nipru. Cu toate acestea, acest rezultat nu este garantat. Ucrainenii au făcut o treabă excelentă în apărare, câștigând bătăliile pentru Kiev, Sumi și Cernihiv și împingându-i pe ruși din Harkov. De asemenea, i-au forțat pe ruși să plătească un preț foarte mare pentru câștiguri modeste de teren, în sud-est și sud. Cu toate acestea, ei trebuie încă să demonstreze aceeași competență în desfășurarea operațiunilor ofensive cu forțe comune, inclusiv tancuri, infanterie, artilerie, mortiere, artilerie antiaeriană, război electronic, elicoptere de atac, sprijin aerian apropiat, rachete și suport logistic. Și toate aceste sarcini le au de îndeplinit în zonele urbane mari – un mediu extrem de dificil. Cred că ucrainenii au cunoștințele, motivația, determinarea și abilitățile pentru a realiza acest lucru, dar zilele următoare ne vor arăta dacă așa stau lucrurile.”
În privința problemelor mari cu care se confruntă forțele ruse, fostul general are următoarea explicație: „Forțele armate ucrainene au folosit în mod impresionant rachetele și obuzele de artilerie disponibile pentru a viza cartierele generale rusești, depozitele de combustibil, depozitele de muniții și cazărmi. Ei i-au forțat pe ruși să retragă aceste obiective la 70-80 km de liniile frontului, pentru a fi dincolo de raza acestor sisteme. Acest lucru face mult mai dificil pentru ruși să-și susțină forțele pe front. În mod similar, eforturile ucrainene de a distruge avioanele rusești în Crimeea au dus la retragerea multor avioane rămase pe teritoriul Rusiei. Și totul după ce rachetele antinavă ucrainene au forțat navele de război rusești să rămână la sute de kilometri de coasta ucraineană, temându-se că Ucraina va putea ataca navele Flotei ruse de la Marea Neagră.”
Unii observatori sunt surprinși că Vladimir Putin a evitat până acum mobilizarea generală. Comandantul Bundeswehr, generalul Eberhard Zorn, a declarat recent că forțele ruse sunt încă capabile să extindă conflictul în regiune și să deschidă un al doilea front. Este, de asemenea, o amenințare pentru NATO. Întrebat dacă împărtășește această evaluare, David Petraeus a răspuns: „Nu există nicio îndoială că Rusia are capacități semnificative care nu au fost încă desfășurate în Ucraina și care ar putea cauza pagube mari țărilor NATO. După cum a remarcat generalul Zorn, liderii NATO sunt foarte conștienți de această realitate și fac tot ce le stă în putință pentru a spori descurajarea împotriva unor astfel de acțiuni. Din fericire, perspectiva victoriei Rusiei devine din ce în ce mai puțin probabilă. Cu toate acestea, toate națiunile NATO – și toate națiunile occidentale – trebuie să se asigure că Rusia eșuează în Ucraina, deoarece consecințele unei victorii ruse ar fi într-adevăr extrem de grave.”