Forța unui vis. Antonio Colamonici, antrenorul italian din spatele medaliilor României de la canotaj
Forța unui vis e de multe ori definită și de munca celor din echipă. Iar la canotaj, forța a dat-o un antrenor. Și nu orice antrenor, ci un italian, care și-a dorit ca înainte de a pleca la Paris să devină cetățean român. Și a reușit. El este cel datorită căruia România are astăzi atât de multe medalii la canotaj.
Antonio Colamonici, antrenorul lotului național de canotaj: Tehnica mea este complet diferită față de cea din trecut. Înainte, sportul, nu doar canotajul, era privit ca serviciu militar. Erai înregimentat, aveai un superior, primeai un ordin, trebuia să suferi, știai că doar prin sacrificii se obțin rezultate, dar nu este așa.
Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport: Antonio a venit cu un alt stil de cantonament, un stil care le permite ieșirea din cantonament. Sportivii muncesc 3 săptămâni. În acea săptămână de descărcare ei se pot duce în concediu unde vor ei, cu condiția să facă un antrenamnet de întreținere pe zi.
Antonio Colamonici, antrenorul lotului național de canotaj: Tehnica mea de antrenament nu este o pedeapsă, ci un sfat pentru ei. Nu sunt aici să dau ordine, doar îi ghidez. Îi țin în frâu asemenea unui călăreț care își controlează calul. Când calul este foarte bun, misiunea călărețului este să îl stăpânească, nu să îi forțeze limitele. Trebuie să aibă grijă de cal. Așa mă port și eu cu ei.
Antonio Colamonici, antrenorul lotului național de canotaj: Antonio mi-a zis așa: Elisabeta vreau să te rog ceva și i-am zis pentru tine sau lipsește ceva echipei, și a zis nu, echipa are tot ce îi trebuie, pentru mine. Zic, tu nu m-ai rugat niciodată nimic. Ce dorești – și mi-a zis – îmi doresc să plec român la Paris. Primul lucru la care m-am gândit. Am zis: Doamne, își dorește să fie cetățean român și alți oameni cât de ușor renunță la cetățenia asta.
Dorin Alupei, antrenor secund al lotului național de canotaj: La prima întâlnire cu sportivii le-a spus am venit aici să vă scot medaliați olimpici. Uni au început să râdă. Băiatul ăsta glumește, este poanta zilei.
Antonio Colamonici, antrenorul lotului național de canotaj: Când am sosit aici nu erau capabili să viseze. Aștepau doar să obțină ceva ca care să le schimbe viața. Dacă visul e undeva, sus, e Luna, dacă nu ajungi la ea, măcar vei printre stele. Calea este importantă, victoria este doar o medalie.
Florin Lehaci, campion mondial: Antonio a spus o chestie care pe mine m-a marcat. Orice performanță sportivă trebuie să fie cel mai mic lucru realizat în viață noastră, sunt altele mult mai importante și pe mine asta mă motivează. Este un lucru mare, dar trebuie să fie cel mai mic lucru pe care eu îl realizez.