Formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine, în această seară, micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020 Dubai

. În data de 7 decembrie formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020
. În data de 7 decembrie formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020
7 decembrie 2021, 14:01

Tema Expoziției Mondiale Dubai – Expo 2020, care se desfăşoară între 1 octombrie 2021 şi 1 aprilie 2022 este Connecting Minds, Creating the Future și dorește să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generațiile viitoare.

Concertul Orchestrei Române de Tineret aduce exact acea notă de optimism şi încredere în viitor pe care încearcă să o inspire publicului prezenţa României la Expo 2020, programul muzical cuprinzând lucrări de Sabin Păutza, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Rossini, Mascagni, Saint-Saëns, Puccini, Glinka  şi Johann Strauss Fiul. Cei doi solişti – care cântă şi în orchestră, de altfel, o formulă originală –, vor prezenta două arhicunoscute lucrări româneşti, Balada pentru vioară şi orchestră de Ciprian Porumbescu (Valentin Şerban – vioară) şi Dansuri româneşti pentru violoncel şi orchestră de Constantin Dimitrescu (Ştefan Cazacu – violoncel), întreaga selecţie repertorială aducând culoare şi bună dispoziţie, asociind tinereţea muzicienilor cu prospeţimea muzicii propuse.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional, reunind cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din România din ultimii ani, cu o consistentă activitate pe plan internaţional.

Înaintea plecării la acest concert, Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română” declara: „Este excepţional pentru noi să reprezentăm ţara la un asemenea nivel. Nu o facem pentru prima oară, am fost deja pe trei continente în cei peste 10 ani de existenţă ai orchestrei, dar este pentru prima oară când Orchestra Română de Tineret ajunge să cânte în Orientul mijlociu. Iar oportunitatea de a fi ascultaţi de un public atât de divers cum este cel al Expoziţiei mondiale este entuziasmantă pentru noi.”

De asemenea, domnul Ferdinand Nagy, comisarul general al Secțiunii Române pentru Expo 2020 Duba declara: „Având experiența expozițiilor mondiale din Japonia și China, precum și activitatea îndelungată în conducerea Biroului Internațional pentru Expoziții (BIE) sunt extrem de bucuros să văd că, în contextul acestei pandemii mondiale, Expo 2020 Dubai demonstrează o solidaritate și o dorință de a reveni la viața normală absolut remarcabile. Totodată constat că prezenta României este una cu totul deosebită, iar evenimentele culturale de cea mai înaltă ținută – având ca moment de vârf concertul excepționalei Orchestre Române de Tineret – plasează țara noastră în topul cultural al celor 190 de țări participante.”

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Dobbiaco – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Europene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma sau Elbphilharmonie din Hamburg alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, Istanbul și Beijing, ori Statele Unite ale Americii, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite