Final de săptămână bogat în fenomene astronomice. Eclipsă de Lună și maximul curentului de meteori Eta Aquaride

Ploaie de meteori
Ploaie de meteori
5 mai 2023, 07:38

Săptămâna 1-7 mai va fi bogată în fenomene astronomice. Venus și Marte se văd seara, iar Saturn dimineața, pe la ora 4.

Pe 5 se produce o eclipsă de Lună care aproape se va vedea de la noi, iar pe 6 mai avem maximul curentului de meteori eta Aquaride, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Dacă alte ploi de stele se pot observa imediat după apus, meteorii Eta Aquaride sunt vizibili abia după miezul nopţii spre dimineaţă, între orele 2:00 şi 3:00, ora locală de vară, de la latitudinile nordice inferioare.

Ploaia de meteori Eta Aquaride este clasificată ca o ploaie puternică şi poate fi observată cel mai bine din emisfera sudică sau aproape de ecuator. De la ecuator spre nord, de obicei se observă doar rate medii de 10-30 pe oră chiar înainte de zori. Activitatea meteorilor este notabilă în săptămâna din preajma nopţii de maximă activitate. Aceştia sunt meteori rapizi, care călătoresc pe cer cu aproximativ 66 de kilometri pe secundă.

Pentru observarea acestora nu sunt necesare echipamente speciale, cum ar fi telescoape sau binoclu. Este suficient doar să privim cerul într-o zonă în care să nu fie lumină artificială, şi să lăsam ochii să se adapteze la întuneric timp de cel puţin 30 de minute. Este indicată evitarea folosiri telefonului.

Chiar dacă anul acesta luna va fi 100% iluminată în momentul fazei maxime a ploii de meteori Eta Aquaride, observarea nu trebuie ratată deoarece există posibilitatea unei izbucniri semnificative, cauzată de particulele ejectate de cometa Halley, iar ratele de meteori ar putea fi de peste două ori mai mari decât marja estimată – de aproximativ 120! În fiecare an, între mijlocul lunii aprilie şi sfârşitul lunii mai, Pământul întâlneşte resturi ale cometei Halley.

Cometa Halley trece prin sistemul solar interior la fiecare 76 de ani şi de fiecare dată se creează un nou flux de particule pe măsură ce se separă de cometă datorită încălzirii de la Soare. Aceste fluxuri au fiecare o orbită uşor diferită din cauza perturbaţiilor planetare şi locului diferit de întoarcere a cometei în sistemul solar interior. Când o planetă trece în apropierea unuia dintre aceste fluxuri, particulele se mişcă uşor în afara orbitei lor anterioare.

Deoarece multe dintre aceste particule orbitează de peste două mii de ani, în prezent, pot întâlni Pământul oricând pentru o perioadă de şase săptămâni, de la mijlocul lunii aprilie până la sfârşitul lunii mai. Trebuie remarcat faptul că particulele pe care le vedem ca meteori s-au separat de cometă cu multe sute de ani în urmă, deoarece orbita actuală a cometei nu traversează orbita Pământului, potrivit www.space.com. Cometa Halley va intra în sistemul solar în 2061.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite