Femeia care a denunţat reţeaua îngrijirilor fictive de la CNAS a chemat în instanță Ministerul Sănătății pentru că nu acordă aviz pentru un spital de îngrijiri paliative

20 februarie 2019, 19:43

Lucia Legatu era internată la Spitalul Universitar când a căzut şi i s-a făcut praf şoldul. Nu putea fi operată. Femeia de 87 de ani a fost adusă direct la căminul din Pantelimon. Din fericire, fiica sa a putut plăti taxa de 195 de lei pe zi pentru cazare, masă, asistenţă medicală non-stop, fizioterapie, kinetoterapie şi masaj.

Centrul în care sunt îngrijiţi oameni chinuiți are mai puţin de un an. A fost visul unei femei care a învins două tipuri de cancer.

Alina Ion este cea care a denunţat penal reţeaua îngrijirilor fictive de la CNAS. Din august, anul trecut, a cerut aviz de la minister pentru un spital de îngrijiri paliative, geriatrie şi recuperare. Vrea să încheie şi un contract cu Casa de asigurări pentru a-i ajuta pe amărâţi.

Femeia a dat în judecată ministerul fiindcă amână avizarea.

Alina Ion, administratorul centrului, denunțătorul rețelei îngrijirilor fictive: „Măcar să-mi spună: aţi greşit undeva. (…) DSP-ul a fost şi a spus că îndeplinesc toate condiţiile.  (…) În minister nu sunt primită. Am fost în audienţă la doamna ministru. A spus că se va rezolva. Nu am idee când. Oamenii mor între timp”.

În opt luni de zile, a avut 9 controale.

Ministerul a răspuns Ştirilor TVR după 3 săptămâni de insistenţe. Arată că a transmis Direcţiei Sanitare Ilfov că va aviza înfiinţarea spitalului din Pantelimon dacă se respectă legislaţia și dacă instituţia din subordinea sa şi firma în cauză îşi asumă responsabilitatea pentru spaţii.

Luni, DSP a fost iar în control şi a constatat că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru spitalul în care ar putea fi îngrijiţi 90 de bolnavi cu suferinţe cumplite.

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: „În Strategia naţională de sănătate, statul şi-a asumat o ţintă ambiţioasă: 60% din nevoile de îngrijiri paliative să fie asigurate până în 2020. Cu un an înainte de termenul asumat, doar un pacient din 10 beneficiază de îngrijiri care să asigure un sfârşit demn, fără chinuri groaznice”.

Alina Ion: „Poate că nu are nimeni ce să le facă. Se bazează foarte tare pe asta. Dar să nu uităm că există un Dumnezeu sus”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite