Fără prag pentru abuzul în serviciu și cu posibilitatea de a folosi interceptările și în anchetele de corupție – ultimele modificări la Codurile Penale votate de deputații din Comisia Juridică
Comisia juridică din Camera Deputaților a votat inițial un amendament al Coaliției care interzicea folosirea interceptărilor în dosare de corupție. Reprezentanții USR s-au revoltat și au anunțat că atacă legea la Curtea Constituțională.
Laura Vicol, deputat PSD: Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii, care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau a unor libertăţi fundamentale ale omului, pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal.
Stelian Ion, deputat USR: Este o gravă eroare, sper că se va reveni asupra ei, este neforțată această eroare, este doar din dorința unora de a se pune la adăpost de unele anchete.
După vot, președinta Comisiei Juridice a primit un mesaj de la șefii Coaliției, care erau în ședință la guvern.
Laura Vicol, deputat PSD: Am fost sunată de absolut toți reprezentanții Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare formele venite de la Guvern.
Stelian Ion, deputat USR: Este absolut clar că există o intenție de a scăpa de dosare, clientela politică PSD-PNL și-au bătut joc. În Comisia Juridică astăzi am discutat ore în șir anumite amendamente.
La final, Comisia a votat textul trimis de guvern pentru modificările aduse Codurilor Penale.
Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL: Am spus, de asemenea, că trebuie să ținem cont și de ceea ce propune societatea civilă și societatea civilă ieri în dezbateri a propus inexistența pragului.
Plenul Camerei Deputaților urmează să supună la vot modificările dorite de guvern pentru Codul Penal și cel de Procedură Penală. Fără prag pentru abuzul în serviciu și cu posibilitatea de a folosi interceptările și în anchetele de corupție. Senatul a votat un prag de 250 000 de lei, care a fost redus la 9.000 de lei de ministrul Justiției şi apoi eliminat. În privința interceptărilor, toate infracțiunile care au pedepse mai mari de cinci ani vor intra în cadrul reglementărilor referitoare la procedura de interceptare.
–––––––––––––––––––––––––––––
ACTUALIZARE Parlamentarii liberali din Comisia Juridică s-au abținut la acea propunere prin care interceptările nu mai puteau să constituie mijloace probatorii pentru infracțiuni precum evaziunea fiscală, acte de corupție și acte similare acestora, precum și acte care duc la afectarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, a transmis Marius Vulpe, de la Parlament, pentru Ora de Știri. Drept urmare, în ultimele ore au avut loc schimburi de mesaje și convorbiri telefonice între diversși reprezentanți PNL și PSD ai Coaliției, cu liderii lor. Aceștia din urmă și-au refăcut calculele, și-au dat seama că dacă merg pe noile modificări la Codul de Procedură Penală și la Codul Penal vor avea de suferit electoral și au stopat modificările. Primii au fost liberalii, care vorbiseră cu premierul Nicolae Ciucă, apoi a fost o pauză de consultări, iar ulterior reprezentanții PSD au fost convocați într-o sală alăturată pentru a fi informați cu privire la decizia Coaliției, prin care se întoarce totul la forma venită din partea Guvernului. Toate amendamentele, inclusiv acela prin care se propunea un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, dar și articolul prin care se elimina interceptarea ca mijloc de probă, au fost retrase. S-a încălcat de altfel și regulamentul de funcționare al comisiei, prin care nu s-au mai supus la vot, nici măcar nu s-au mai dezbătut celelalte amendamente ale Opoziției pe marginea celor două proiecte de lege. Mâine ar trebui să avem un vot în plenul Camerei, pe o formulă considerată însă incompletă de către reprezentanții Opoziției, care prin vocea fostului ministru al Justiției, Stelian Ion, a avertizat asupra faptului că noua formă a acestor proiecte de lege ar putea fi neconstituțională în cazul în care s-ar sesiza CCR. Cert este că în acest moment Coaliția a retras orice încercare de modificare a acestor două acte normative, pornind de la premisa că ar trebui să fie respectat acel jalon asumat prin PNRR, care spune că tot ce înseamnă cadru legislativ ar trebui racordat și armonizat cu ultimele decizii ale Curții Constituționale.
–––––––––––––––––––––––––––––
Parlamentarii au putut depune amendamente până marţi, la ora 13,00, urmând ca dezbaterile pe fond să fie reluate după ora 15,00, incluzând aceste amendamente, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Laura Vicol.
Deputatul USR Stelian Ion a insistat în privinţa prezenţei la Comisia juridică a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Reprezentantul Ministerului Justiţiei a propus reglementarea unui prag de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu de 9.000 de lei. Propunerea va fi susţinută, marţi, printr-un amendament.
Proiectul dezbătut luni a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, fiind introdus un prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.
De asemenea, există critici vehemente privind introducerea în definirea abuzului în serviciu a noţiunii „cu ştiinţă”, întrucât, spun specialişti, ar anula toate dosarele, fiind foarte greu de probat.
Coaliţia vrea ca pragul să reprezinte fie trei salarii minime brute, fie două salarii medii brute. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a mers astăzi la şedinţa grupurilor parlamentare PNL şi PSD din Camera Deputaţilor pentru a explica cum ar putea fi calculat pragul pentru abuzul în serviciu.
PNL propune un prag de două salarii minime brute, deşi există opinii că nu este necesar un prag pentru abuzul în serviciu.
PSD rămâne la pragul de 9000 de lei.
USR intenţionează însă să atace la CCR pragul pentru abuz în serviciu, în timp ce AUR cere explicații pentru ce s-a întâmplat la Senat.
Conform unor surse, liderii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au avut discuţii şi în weekend despre reglementarea abuzului în serviciu, convenind să fie informate toate partidele despre deciziile luate. Miercuri, Camera Deputaţilor ar trebui să dea un votul final.