Fără droguri la volan | Raport amânat de senatori

25 martie 2025, 23:46

Parlamentarii nu se pot pune de acord în privinţa proiectului de lege care prevede până la 7 ani de închisoare pentru şoferii depistaţi cu droguri sau alte substanţe psihoactive în sânge. Medici, ONG-uri, dar şi o parte a opoziţiei contestă forma actuală a textului legislativ, considerind că măsura i-ar putea afecta pe cei care iau anumite medicamente, de pildă pentru diabet, alergii și anxietate.

Vă solicit să cerem biroului permanent și plenului prelungirea termenului de adoptare tacită de la 45 la 60 de zile și, pe cale de consecință, amânarea acestui punct 2.

Fără această amânare decisă marți de senatorii din Comisia Juridică, proiectul de lege ar fi fost aprobat tacit pe 2 aprilie.

Iar pedepsa pentru șoferii depistați cu substanțe psihoactive în sânge ar fi crescut de la maximum 5 ani de închisoare, la 7 ani. Inclusiv pentru cei care iau medicamente ce le pot afecta capacitatea de a conduce, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

Cristian Ţăgârlaş, senator PNL, iniţiator al proiectului de lege: Am în sânge urme de substanțe care pot să-mi influențeze condusul, automat sunt sub auspiciile răspunderii penale. Acele persoane care iau medicamente care pot să influențeze nu au voie să conducă.

Ion Cristinel Rujan, senator PSD, preşedintele Comisiei Juridice: Din 3000 și ceva de cazuri, cred că niciunul nu a fost trimis în judecată dintre cei care au condus și au fost sesizați cu substanțe care erau ingerate în urma unei prescripții medicale.

Persoanele aflate sub tratament ar trebui, din proprie inițiativă, să nu mai urce la volan, afirmă legiuitorii.

Pe de altă parte, sunt senatori care spun că acestora li s-ar îngrădi dreptul de a conduce, deși nu încalcă nicio lege.

Simona Spătaru, senator USR: Au explicat medicii aceste chestiuni, sunt valori reziduale pe care fiecare dintre noi le poate avea ca urmare a unui tratament medical. Sigur nu poți să îngrădești un drept de a conduce unei persoane cu tratament.

Alți parlamentari cer însă pedepse și mai mari pentru consumul de droguri la volan.

Ninel Peia, senator SOS România: Eu sunt de acord cu această lege, parlamentarii SOS vor vota această lege, iar eu personal consider că e prea blândă în acest moment.

La începutul anului, Înalta Curtea de Casație și Justiție a decis că detectarea substanțelor psihoactive în organism nu este suficientă pentru a fi considerată infracțiune. Ci trebuie dovedit că substanțele respective i-au afectat șoferului capacitatea de a conduce.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite