Familia lui Martin Luther King Jr, reacție față de ordinul lui Trump de a declasifica dosarul asasinatului

Martin Luther King. Sursa foto: Profimedia Images
25 ianuarie 2025, 13:34

Familia lui Martin Luther King Jr. a oferit răspunsul său la decizia președintelui Trump de a face publice dosarele secrete ale FBI privind asasinarea simbolului drepturilor civile în urmă cu aproape 60 de ani, notează New York Post.

Joi, Trump a semnat un ordin executiv pentru a face publice dosarele legate de moartea lui King, a președintelui John F. Kennedy și a fratelui său, senatorul Robert F. Kennedy.

„Pentru noi, asasinarea tatălui nostru este o pierdere familială profund personală pe care am îndurat-o în ultimii 56 de ani. Sperăm să ni se ofere posibilitatea de a examina dosarele ca o familie înainte de a fi făcute publice”, a declarat familia.

Trump a declarat că „totul va fi dezvăluit” în timp ce semna ordinul executiv în Biroul Oval.

Potrivit ordinului prezidențial, publicarea fișierelor este „așteptată de mult timp”, iar Departamentului de Justiție și Biroului Directorului Serviciului Național de Informații li s-a cerut să se pregătească rapid pentru publicare.

King a fost împușcat și ucis de James Earl Ray în seara zilei de 4 aprilie 1968, în timp ce se afla la balconul de la etajul al doilea al motelului Lorraine din Memphis, Tennessee.

Familia lui King a continuat să depună eforturi în vederea realizării unei anchete cuprinzătoare asupra asasinatului, subliniind importanța descoperirii adevărului, concentrându-se în același timp și pe păstrarea moștenirii icoanei, a relatat Fox Atlanta.

Împușcăturile fatale au avut loc după ce FBI a încercat să submineze pledoariile pastorului împotriva discriminării rasiale.

O scrisoare anonimă a agenției către King a fost considerată a fi o încercare de a-l determina pe liderul drepturilor civile să se sinucidă.

O analiză a FBI cu 23 de zile înainte de asasinat susținea că cercul intim al lui King includea un număr exagerat de comuniști.

Analiza cuprindea informația că doi dintre foștii asistenți ai lui King erau membri ai Partidului Comunist, în timp ce alți opt aveau afilieri comuniste.

Documentul susținea că partidul a încercat să formeze o coaliție sindicală a negrilor pentru a-și răspândi obiectivele în SUA, argumentând că King și Conferința sa Southern Christian Leadership au fost „făcuți la comandă” pentru misiunea comunistă.

Un preot de culoare a participat la un atelier de formare a preoților găzduit de King în februarie 1968 și „și-a exprimat dezgustul față de băutura, depravarea sexuală și homosexualitatea din culise [sic] care se petreceau la conferință”, se arată în analiză.

„De-a lungul anilor care au urmat și până în prezent”, se arată în analiza FBI, «King a continuat să își continue aberațiile sexuale în secret, în timp ce se prezenta în fața publicului ca un lider moral cu convingeri religioase».

King a fost arestat de mai multe ori de-a lungul carierei sale, directorul FBI de atunci, J. Edgar Hoover, considerându-l un radical.

Nepotul președintelui Kennedy a reacționat la vestea ordinului executiv, susținând că Trump o face din motive politice

Declasificarea îl folosește pe JFK ca recuzită politică, când el nu este aici pentru a riposta”, a declarat Jack Schlossberg. „Nu este nimic eroic în asta”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite