Atac masiv al Rusiei în Ucraina. Rachetele au lovit şi Kievul. Europenii vor să folosească banii rusești pentru achiziționarea armelor

21 martie 2024, 07:22 (actualizat 21 martie 2024, 21:25)

Rusia a dezlănțuit un atac pe mai multe direcții. Pentru prima oara după o lună și jumătate rachetele au lovit Kievul. Au fost însă bombardamente și în Harkov, Donețk și în regiunea Odessa. Sunt morți și răniți în rândul ucrainenilor și zeci de persoane evacuate din câteva cartiere din capitală. Rușii anunță că a început producția masivă de așa numite bombe grele, folosite în distrugerea orașului Mariupol. Deocamdată, Ucraina se bazează foarte mult pe dronele kamikaze pe care le folosește în atacurile asupra localităților rusești de la frontieră.

A fost alertă în toată Ucraina. Rușii au tras cu rachete Iskander și Kinjal pe care armata ucraineană le-a interceptat în mare măsură.  Proiectilele au fost lansate de bombardiere strategice care au decolat de la baza Engels, atacată de ucraineni cu drone.

Au distrus locuințe și au lăsat cratere în urma impactului.

Locuitor din Kiev: La prima explozie m-am trezit şi am ieşit din casă. Apoi a venit a doua şi a fost înfricoşător. Dacă fiul meu nu ar fi fugit din casă, ar fi fost ucis. Apartamentul nostru a fost distrus. Unda de şoc a exploziei a distrus tot. E oribil. Blestemat să fie războiul şi Putin.

Vitta, locuitor din Kiev: Ferestrele s-au spart. Eram întinşi în acel moment. Şi cel mai important, am realizat că ferestrele sunt sparte. Totul a fost spulberat, nu era lumină. Am fugit pe hol ca să scăpăm.

Viktor, locuitor din Kiev: M-a trezit prima explozie şi o secundă mai târziu îmi protejam fiica. A venit a doua explozie şi o bucată de şrapnel mi-a lovit fereastra. Copiii au fost trimişi în adăpost şi eu mă întrebam ce să fac!

Au continuat bombardamentele și asupra regiunii Harkov, care se învecinează cu Rusia la nord și se află aproape de linia frontului. În ultimii doi ani zona a fost atacată constant de rusi.

Volodimir Zelenski: Harkovul nostru. De peste doi ani, Harkov şi regiunea au îndurat bombardamente teribile ale ruşilor. Saltivka a fost distrusă de rachete, alte cartiere şi străzi ale oraşului sunt avariate. Satele şi oraşele regiunii au fost distruse. Azi, Rusia a lovit din nou Harkov, aparent fără succes, doar să provoace un răspuns precis al Ucrainei.

Reuniți la Bruxelles, liderii europeni caută soluții rapide pentru a sprijini Ucraina.  Europenii vor să folosească banii rusești pentru achiziționarea armelor. Este vorba despre miliarde de euro din profiturile generate de activele financiare rusești înghețate.

Olaf Scholz, cancelarul german: Sunt absolut convins că vom trimite un semnal clar lui Putin. A calculat greșit când s-a gândit că nu vom fi capabili să sprijinim Ucraina atât timp cât este nevoie și aici, profiturile din activele rusești reprezintă o sumă mică, dar sunt un element important.

Comisia Europeană a propus să preia profiturile generate de activele rusești înghețate în Europa după invazia Moscovei și să transfere aproximativ 90% către un fond administrat de UE, utilizat pentru finanțarea armelor destinate Kievului. Comisia a estimat că profiturile din aceste active – diverse titluri de valoare și numerar ale băncii centrale rusești – ar putea fi cuprinse între 2,5 miliarde și 3 miliarde de euro pe an.

Aflat la Kiev, consilierul preşedintelui Biden pe probleme de securitate, Jake Sullivan, a reafirmat sprijinul americanilor pentru Ucraina. El a explicat care este situaţia ajutorului de 60 de miliarde de dolari, deocamdată blocat de republicanii din Congres. S-a vorbit însă şi de un acord bilateral cu Statele Unite.

Andriy Yermac, şeful de cabinet al preşedintelui Zelenski: Avem deja acorduri de securitate cu alte ţări şi acum lucrăm la pregătirea unuia pe care preşedintele nostru Zelenski să îl poată semna cu SUA. Va fi un acord istoric, sunt sigur.

Deocamdată ucrainenii se bazează pe dronele pe care le au şi le pot produce. Atacurile constante asupra oraşului rusesc de la frontieră, Belgorod sunt susţinute şi de membrii Legiunii pentru libertate, soldaţii ruşi care au întors armele împotriva Kremlinului

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă