Explicațiile ministrului Economiei pentru industria de apărare. „România începe producția de drone. Primele unități vor fi gata până la finalul anului”

26 martie 2025, 19:57 (actualizat 26 martie 2025, 20:46)

Până la finalul anului România va fabrica propriile drone, a anunţat ministrul economiei la Ora Guvernului. Bogdan Ivan a fost chemat în Parlament să dea explicaţii despre starea industriei de apărare şi măsurile pe care le ia guvernul pentru producţia de drone şi muniţie, dar și pentru susţinerea economiei naţionale.

Ministrul economiei a fost luat la întrebări în parlament despre modul în care sunt puse în aplicare masurile din strategia națională pentru industria de apărare până în anul 2030.

Remus Negoi, senator USR: Fabrica de pulberi, praf și pulbere. Muniția compatibilă NATO, un eșec strategic major. Într un context în care Europa se înarmează, noi suntem lăsați în urmă.

Bogdan Ivan dă asigurări că anul acesta România va fabrica propriile drone, iar în doi ani și jumătate inclusiv pulberi. Aportul direct de capital al Ministerului Economiei în proiectele de producție tehnică militară atinge în 2025 un miliard de lei, susține ministrul.

România și Polonia împreună cu alte cancelarii puternice din Uniunea Europeană se află la masa discuțiilor și deciziilor concrete în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei, însă țara noastră trebuie să se asigure că se poate baza pe producția internă din siderurgie și petrochimie, a afirmat, miercuri, la Palatul Parlamentului, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.

Bogdan Ivan, ministrul Economiei: Suntem în fază finală a testărilor. Urmează ca în cursul acestei veri să avem deja prototipul și să intrăm în producție de serie până la finalul acestui an. Am alocat în bugetul pe anul 2025, 125 de milioane de euro pentru fabrica de TNT de la Făgăraș. Deja producem la Cugir, munițe compatibilă NATO. În momentul de față, la uzina mecanică Plopeni, o să producem această muniție.

Reprezentanții opoziției au avut și avertismente pentru ministru.

Mircea Chelaru, senator AUR: Când se rup relațiile interstatatele dispar căile de aprovizionare. Gândiți-vă ce trebuie făcut imediat în Romania pentru sistemul național de apărare și că sunteți responsabil pentru întreagă pregătire a economiei pentru apărare.

Ninel Peia, senator SOS: Consider că undeva la 4-5 procente din PIB poate să aducă industria de apărare, și asta se poate face numai cu ajutorul Ministerului Economiei, daca nu vom pierde miliarde. România are nevoie să se dezvolte dle ministru, puteți face asta impunându-vă dând cu pumnul în masa.

Parlamentarii i-au cerut explicații și în privință masurilor pe care guvernul le ia pentru sprijinul economiei.

Liviu Fedoca, senator POT: România nu poate merge mai departe cu discursuri frumoase și realități ignorate, vorbiți de investiții, modenizare sprijin antreprenori când ne uităm la fapte concrete e frica de reforme și risipa pe bandă rulantă.

În prezent, România produce muniție de artilerie până la 20.000 de unități/an, cartușe de calibru mic între 350.000 și 55.000.000, până la 60.000 de grenade anual și explozibil echivalent TNT până la 5.000 de tone pe an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite