EXCLUSIVITATE Șase săptămâni cât o eternitate. „E greu să vezi cum lumea se duce în jurul tău. La terapie intensivă acum eşti bine, peste câteva ore te-au pus în sac şi ai plecat”

29 aprilie 2021, 20:26

Raluca Ganea, pacient: „Chiar în prima zi când am fost la ATI era un domn acolo, care şi-a și dat masca jos vreo două ore, stătea de vorbă cu asistentele şi chiar i-au spus că ‘haideţi, că dacă o ţinem tot aşa, în vreo 2 zile plecaţi de aici’. Şi a doua zi dimineaţă domnul a cedat.”

Raluca Ganea are 37 de ani și lucrează pentru o multinațională din Capitală. În urmă cu aproape două luni, a fost adusă în stare foarte gravă la spitalul „Marius Nasta”. COVID-ul îi afectase aproape integral plămânii.

Timp de peste 6 săptămâni, tânără a fost venitala non-invaziv. Raluca spune că avea saturația de oxigen atât de mică, încât uneori avea halucinații.

Raluca Ganea:E greu să vezi cum lumea se duce în jurul tău. La terapie intensivă acum eşti bine, peste câteva ore te-au pus în sac şi ai plecat. E cumplit să te trezeşti în mijlocul nopţii şi să auzi asistentele cum se luptă să salveze pe cineva. E cumplit pentru moralul omului. Este foarte greu. Vă daţi seama, când eşti acolo, te gândeşti că următorul ai putea fi tu. Din oamenii care erau la ATI la COVID în aceeaşi perioadă cu mine, eu sunt singura care a plecat mai departe. Şi este cumplit să ştii lucrul ăsta. Erau oameni buni, sunt sigură de treaba asta. Erau familia cuiva…„.

La un moment dat, medicii au fost pe punctul să o intubeze din cauza lipsei de oxigen. Șefa secției ATI de la Nasta spune că Raluca a învățat însă cum să respire mai bine prin masca specială și situația s-a îmbunătățit.

Raluca Ganea, pacient: „Cu masca pe faţă este crunt. Mi-a şi rămas aici o urmă de la masca pe care am avut-o. Vine aerul în faţă cu o viteză mare, nu ştii cum să-l respiri. Ţi se spune trage aer pe nas şi dă-l afară pe gură, dar nu înţelegi, că tu eşti panicat în mintea ta acolo. Nu ştii ce se întâmplă în jurul tău. E totul foarte confuz.

Cred că pe lângă doctorii şi asistentele minunate din acest spital care m-au ajutat enorm a fost şi dramul meu de noroc şi că nu mi-a fost dat să mă duc atunci.

Raluca spune că a luat virusul de la mama ei, care, în timp ce ea era internată la ATI, a și murit din cauza bolii.

Raluca Ganea, pacient: „Sper ca omenii să înţeleagă că nu e de glumă cu boala. Dacă discutam acum două luni şi mă întrebaţi de COVID, ziceam ‘asta e, îl voi face, voi trece prin el, nu voi trece, asta e, nu mai contează’. Nu e aşa. E foarte parşivă.”

Boala pune la grea încercare și familiile pacienților. Timp de săptămâni bune, aceștia stau cu sufletul la gură și primesc vești doar de la asistente și medici.

E cumplit şi nu e ceva care să dureze 2-3 zile. Stai săptămâni întregi la ATI. Cum să aştepți tu familie acasă săptămâni întregi? E cumplit să nu ai contact cu persoana respectivă direct„, spune Raluca Ganea.

Acum, Raluca se recuperează după boală și va mai sta ceva vreme în spital. Poate merge câțiva pași și mănâncă singură. Din cauza unei laringite abia mai poate vorbi, însă are speranțe că-și vă recăpăta curând vocea.

Cazul ei, unul dintre puținele grave care au avut final fericit, este un impuls și pentru cadrele medicale de la „Marius Nasta”, obosite după mai bine de un an de luptă cu pandemia.

Oricum, în ultimele zile, presiunea pe spital a scăzut.

În prezent, unitatea medicală are chiar câteva zeci de locuri libere în secția de COVID.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Jurnaliștii TVR, din nou în Ucraina, la trei ani de război