EXCLUSIV Rezistența la antibiotice, motiv de îngrijorare în Europa. Covid-19 este încă în topul bolilor cu care se confruntă europenii. Există o creştere a ”ratei deceselor la persoanele de peste 65 de ani”
În timpul vizitei în Suedia, Majestatea Sa Margareta, în calitate de preşedinte al Crucii Roşii Române a participat la o şedinţă informală la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, unde a aflat că bolile transmisibile care ameninţă sănătatea europeanilor, în ultima săptămână, sunt infecțiile streptococice de grupa A, gripa, difteria, rujeola, botulismul iatrogenic, poliomielita și Denga autohtonă.
Covid-19 rămâne printre noi şi este chiar în topul bolilor cu care se confruntă în acest moment europenii, chiar dacă sunt mai puţine cazuri, internări sau chiar decese față de anul trecut.
”Vedem în anumite ţări o creştere a ratei deceselor la persoanele de peste 65 de ani, în aproximativ 15 din 26 de ţări. Este încă o răspândiure largă şi pentru alte câteva ţări se vede un număr crescut al spitalizărilor la terapie intesivă”, a explicat Andrea Ammon, director la Centrul European pentru Combaterea şi Prevenirea Bolilor.
Rezistenţa la antibiotice, un fenomen tot mai des întâlnit în ultimii doi – trei ani, ridică îngrijorări cercetătorilor de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
”Aici am văzut creşteri, în special în spitale, situaţii în care medicamentele care tratează infecţii severe rezistă. Ceea ce ne îngrijorează foarte mult pentru că toată medicina modernă are la bază folosirea antibioticelor şi dacă nu poţi să le mai foloseşti, atunci ne întoarcem în urmă cu sute de ani” a mai adăugat directorul Centrului, Andrea Ammon.
România a fost mult timp în topul ţărilor din UE în privinţa mai multor specii de bacterii rezistente la antibiotice, iar cauzele care au dus la aceasta sunt legate de igienă și de administrarea în exces a antibioticelor, uneori că automedicație.
De asemenea, și tratarea animalelor și a pasărilor cu antibiotice fară respectarea normelor sanitare are efecte nocive asupra oamenilor, prin consumul de carne.