EXCLUSIV: Interviul integral acordat de ÎPS Teodosie cotidianului francez Le Figaro. Arhiepiscopul Tomisului l-a numit pe Călin Georgescu „trimisul lui Dumnezeu”
Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului va fi cercetat de Sfântul Sinod după ce, într-un interviu pentru Le Figaro, a spus despre Călin Georgescu că este „trimisul lui Dumnezeu”, iar despre Vladimir Putin, că este „un om al împăcării”. Patriarhia Română se delimitează ferm de afirmațiile lui Teodosie și le reamintește preoților că au obligația de a nu se implică în campaniile electorale.
Interviul cu ÎPS Teodosie, pentru cotidianul francez Le Figaro și pentru Radio France, a avut loc la Constanța, la Arhiepiscopia Tomisului, joi 5 decembrie 2024.
Interviul, realizat de Cyrille Louis și Paul Cozighian, a fost făcut în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale din România, cu 24 de ore înainte de anularea scrutinului, decisă de Curtea Constituțională.
Tema interviului a fost una singură: ascensiunea lui Călin Georgescu. Mai jos, interviul integral:
Cum vă explicați ascensiunea lui Călin Georgescu?
Voi fi foarte concret. Acest domn, Călin Georgescu, care a apărut candidat la președinție fără să își facă o campanie sau o reclamă premergătoare a convins românii atât de mult, pentru că este pentru noi un om providențial. Nu este un om politic, este un om al lui Dumnezeu. E credincios, nepot și strănepot de preot, un om care a lucrat în marile organisme europene și mondiale, deci nu este de nicăieri, ci dimpotrivă, un om angrenat în realitățile timpurilor acestora și a celor premergătoare. În ultimul timp toți românii așteptam un semn de pace care trebuia să vină din America, și eu însumi m-am rugat pentru președintele Trump pe care l-am ascultat. Este un om atât de echilibrat, care iubește pacea, iubește oamenii, iubește tot ce e adevărat, frumos, curat și sfânt. Ei bine, Călin Georgescu este un corespondent -cum își și spune- un Trump al României. Un om cu principii. Nu își iese din fire niciodată. Un om al echilibrului, un echilibru bazat pe credință și pe cunoașterea realității. Nu ne-am așteptat să vină un om atât de apropiat de Dumnezeu și de oameni, pentru că acesta e idealul: să fie om și al lui Dumnezeu și al oamenilor. Iubește România, iubește tradițiile, iubește credința, nu urăște pe nimeni, urăște răul. Exact ceea ce trebuie! Pentru că în Ortodoxie noi nu urâm pe nimeni, urâm doar pe cel viclean care aduce războaiele, care aduce vrajba între oameni. Care aduce păcatul. Acest om este peste așteptările noastre. Personal, ca ierarh, care lupt pentru credință și moralitate, pentru onestitate, pentru binele țării și al lumii întregi, am găsit ecou al sufletului meu -și au găsit majoritatea românilor ecou în sufletul și în inima lor- în acest om venit să fie președintele țării. Cu darul, cu puterea și cu voia lui Dumnezeu. Sigur că are potrivnici, că nu poate să nu aibă potrivnici. Totdeauna cel rău, Diavolul, se împotrivește la bine și la oamenii binelui. Dar noi trebuie să biruim răul. Și așa ne și îndeamnă: să ne mobilizăm, să biruim răul, să cerem ajutorul lui Dumnezeu în permanență. Cei necredincioși sau mai puțin credincioși, se simt cu adevărat agresați. Folosește prea des numele lui Dumnezeu? Nu-i prea des folosit.
Când l-ați descoperit? Când ați aflat de el?
Mai demult. Dar n-am avut discuții susținute cu dânsul. Am purtat în sufletul meu personalitatea și valoarea lui de credință, de morală și de principii. Dar abia acum l-am descoperit deplin. Din tot ce spune. Nu poți să anulezi ceva sau să respingi.
Fidelii Bisericii au venit să vă întrebe, să se sfătuiască cu dumneavoastră, să vă întrebe despre personalitatea dânsului, adică să vă ceară un sfat?
Toți au receptat mesajul și nu mai au nevoie de comentarii. Doar verifică dacă ceea ce au înțeles ei, am înțeles și noi, păstorii Bisericii. Spre deosebire de politicieni, care întotdeauna au ambiguități, acest om nu are nicio ambiguitate. Are un discurs direct, precis și fără vreo lacună. Nu este politician, de aceea aprecierea unanimă este că este trimisul lui Dumnezeu.
Mesajele lui Georgescu găsesc un ecou în comunitatea din Constanța?
Cu adevărat găsesc. Că ar mai fi excepții, pentru că Satana are și el reprezentanții lui, dar cei mai mulți sunt cu Dumnezeu. Cei care sunt cu Satana și care vor război, cum vrea contracandidata dânsului, aceia sunt mai puțini.
Dar legăturile cu Putin nu sunt un motiv de îngrijorare?
Dar cum să te temi ? Putin e un om al credinței. Și el e cel mai mare ctitor la Sfântul Munte Athos și la Ierusalim. Este ctitor de biserici, un om credincios! Și el vrea pace! Trump are un dialog cu Putin! Pentru pace! Ce e pentru pace e cu Dumnezeu, ce e pentru război e cu cel rău…
În opinia dumneavoastră deci, nu Putin este responsabil. Dar atunci cine este?
S-a creat un șablon, o formulă fixă. Responsabili nu sunt oamenii, e cel viclean! Acela e responsabil. De la el pornesc războaiele. Așa ne spune Sfânta Scriptură. Eu nu vorbesc de la mine, vorbesc de ce spune Sfânta Scriptură. Trebuie să alungăm ura și tensiunea. Eu nu urăsc pe nimeni că nu pot să urăsc. Dar trebuie să avem discernământ, să ajutăm ca binele să învingă răul. Cu acest mesaj a venit domnul Călin Georgescu. Pentru că din Ortodoxie n-au pornit niciodată războaie. Ortodoxia doar s-a apărat. N-a promovat războaie, și-a apărat credința, neamul și glia.
Credeți că Lasconi este o amenințare pentru Biserică, pentru România în general?
Ea trebuie să se întoarcă la normalitate. Nu o urâm, Doamne ferește! Dar o compătimim. Într-o țară ortodoxă cum este țara noastră, trebuie să revină și ea la regulile ortodoxe. Să nu mai promoveze războiul, așa cum s-a exprimat. Nici imoralitatea.
Ce simțiți când o vedeți că vine la televizor arborând o cruce?
O reclamă fariseică. Una gândește și alta face. Scopul scuză mijloacele. Ne rugăm pentru ea să revină la adevăr.
Într-un recent comunicat, Biserica ortodoxă română a cerut preoților să nu facă politică.
De politică nu vorbesc niciodată. Politica nu-i constantă niciodată. Nu prea are principii politica. Iar domnul Călin Georgescu s-a impus prin simplitate, concretețe și un mesaj în numele lui Dumnezeu, și cu cuvintele spre împlinirea voii lui Dumnezeu. În general, Biserica e neutră față de politică. Dacă n-ar fi fost un om apolitic, Călin Georgescu, nici eu n-aș fi vorbit. Mi-am permis să vorbesc pentru că știu că nu fac politică și vorbesc despre un om care a venit cu principii creștine în numele lui Dumnezeu, pentru binele poporului și al țării noastre. Nimeni nu se aștepta să apară asemenea om, cu asemenea principii, cu asemenea pregătire, cu asemenea spirit de pace și de armonie. Păi el a făcut în trei zile ce alții n-au făcut în nu știu câți ani!
Dacă ar fi să concluzionăm?
Sigur că e momentul crucial pentru țara noastră. Va începe o nouă istorie a țării noastre. Este un nou început pentru țara noastră, implicit pentru toți locuitorii și chiar pentru Biserica noastră, pentru că noi vom duce acest mesaj de pace, de dragoste, de armonie, de nădejde pentru viitor către toți credincioșii noștri. Ne pare bine să avem un om trimis de Dumnezeu aici.