EXCLUSIV Interviu cu omul de afaceri Nawaf Salameh, care a cumpărat Octogon, terminalul de gaz lichefiat din Portul Constanţa

11 septembrie 2024, 18:24 (actualizat 11 septembrie 2024, 19:13)

Omul de afaceri Nawaf Salameh a cumpărat terminalul de gaz petrolier lichefiat Octogon Gas & Logistics, într-o tranzacție cheie din Portul Constanța. Achiziţia s-a făcut prin intermediul firmei sale de investiții, Nawaf Salameh Family Office, urmând să integreze terminalul în portofoliul său, alături de proiectele de energie verde, pentru a pune „bazele unei infrastructuri energetice mai diversificate”. Într-un interviu exclusiv pentru ,,Banii, azi”, omul de afaceri a explicat cum a decurs tranzacţia şi care sunt planurile de dezvoltare.

”Family Office și grupul meu are strategia de a merge mereu mai departe, la a doua, la a treia generație este obligat ca din afacerile existente să împartă profitul în trei părți: jumătate se reinvestește, intern sau extern, 40% se investește în viitor și 10% este consumul familiei, de zi cu zi, cheltuieli personale. A investi în energie, în energie verde: deja noi suntem angajați în două proiecte ca primă fază de energie verde, la fel și este și intrarea noastră în business-ul de gaz LPG (Liquefied Petroleum Gas – Gaz Petrolier Lichefiat ‘GPL’) este o decizie strategică.

Este business-ul viitorului. Cât va exista petrol, va exista LPG și atunci este o decizie strategică, o decizie pentru viitor.

Family Office are foarte mulți consultanți, foarte mulți consilieri, senior executive cu care noi ne consultăm tot timpul și stabilim direcții și în ce domeniu intrăm. Avem acces la nivel global la cele mai bune case de consultanță și suntem informați cum se duce lumea, în ce direcție. Noi nu investim în viitorul apropiat, noi investim în viitor și în strategie, mai ales pentru țara mea, România. Fac să fie bine țării în aceeași direcție și strategie în care merge țara. Nu e pur și simplu o afacere. N-aș trata-o ca pe o afacere. Afaceri avem în 233 de țari, dar acasă la noi trebuie să gândim doar strategic și pentru binele și viitorul nostru.

Despre tranzacția privind Octogon Gas& Logistic

După invazia Rusiei în Ucraina, la nivelul Europei s-a decis ca toate investițiile sttategice să treacă printr-un proces greoi de aprobări interne și externe. Așa că a durat, a fost un proces foarte greu. Dar, cu răbdare, cu diplomație, întrevederi cu oficialii statului, de care noi am fost super onorați și care au dat aprobarea și ne-au încurajat această afacere. Pentru noi este o responsabilitate, mai mult decât o afacere.

N-a fost tratată ca o afacere simplă. Au fost foarte multe firme interesate. România făcând parte din NATO și cu angajamente cu SUA sau Japonia și cu alte state nu a permis altor firme din afară să continue.

Noi astăzi investim în acest sector pentru a face din acest grup din Constanța să devină un jucător regional, din local, și apoi jucător la nivel global. Echipele tehnice lucrează deja. Ținta mea este să devină hub LPG în Europa.

Provocările companiilor din România

Mă aflu în România de peste 40 de ani, iar ca om de afaceri trebuie să fiu om de afaceri strategic. România din punct de vedere economic se află într-o poziție foarte bună, importantă din punct de vedere geostrategic. Ne trebuie niște reglări. Se vor întâmpla afaceri strategice și nu se fac ușor, așa că trebuie să ai pregătit un mecanism să poate să ducă mai departe. Nu mai sunt afaceri ușor de făcut.

Suntem oameni de afaceri tradiționali care construim pentru zeci de ani de zile. Generațiile următoare după mine, patru generații nu au voie să vândă acțiunile nici între ele. Fiecare țară trebuie să-și păstreze anumite afaceri strategice”, a declarat omul de afaceri Nawaf Salameh, într-un interviu pentru TVR INfo, din emisiunea ”Banii, azi”, moderată de Cristian Petru, cel care a cumpărat terminalul de gaz petrolier lichefiat Octogon Gas & Logistics din Portul Constanţa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Doi vameși și un fost angajat din Vama Constanța au fost arestați prevenitv pentru mită