EXCLUSIV Indivizi care aruncau deșeuri sau care dădeau foc gunoaielor, surprinși de echipa Știrilor TVR. Contactată, Garda de Mediu Ilfov va da un răspuns abia luni. Inspectorii, ocupați cu „munca de teren”

10 martie 2023, 17:58

Surprins în timp ce descărca sute de kg de cabluri și materiale plastice provenite din dezmembrări auto, șoferul unei dube a demarat în trombă pentru a nu fi filmat. În același loc, mai multe persoane păzeau nestingherite câteva arderi pentru a extrage metalele.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR:Ne aflăm în județul Ilfov, pe un câmp care se află în direcția localității Sintești. În jurul meu sunt depozitate mii de tone de deșeuri foarte periculoase, atât pentru mediu, dar mai ales pentru sănătatea umană.

Octavian Berceanu, fost Comisar General Garda Naţională de Mediu:Sunt foarte multe deşeuri din dezmembrări auto, sunt cele mai periculoase plastice pe care le poate produce omenirea în momentul de faţă. Un kg de astfel de plastic ars echivalează ca toxicitate cu 4 metri cubi, cu 4 tone și ceva de lemn ars. Imaginaţi-vă că în fiecare zi se ard câteva mii de kg acolo. (…) Fumul ăla bate mereu spre Bucureşti. Sunt şi deşeuri din construcţii, sunt vopseluri, sunt fel de fel de alte deşeuri care sunt în lista deşeurilor periculoase.

Problema este că, deşi inspectorii de mediu știu de activitatea intensă a poluatorilor, fenomenul nu a fost stârpit, ci dimpotrivă, a luat amploare.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR:Deşi i-am cerut un punct de vedere, Garda de Mediu Ilfov ne-a transmis că ne va oferi un răspuns abia luni. Asta pentru că toţi inspectorii sunt ocupaţi cu munca de teren.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că pentru a putea lupta mai eficient cu poluatorii, Garda de Mediu va fi dotată cu 46 de drone, care costă peste 10 milioane de euro, bani europeni.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Și prin această finanțare dotăm Garda de Mediu, garda națională și gărzile teritoriale, cu echipamente moderne de detectare a poluării aerului, pentru că aceste drone vor fi dotate cu camere cu senzori și pot inclusiv demonstra, documenta acțiuni de ardere, acțiuni de poluare a aerului care după aceea în instanță, pe baza acestor probe, pot duce la condamnări.

Livrarea celor 46 de drone se va face începând din luna iunie, în 4 loturi, urmând să se încheie până la sfârşitul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite