EXCLUSIV. Ambasadoarea Olandei despre artefactele furate: avem câteva motive bune să sperăm că nu sunt distruse | Guvernul de la Haga, dispus să plătească despăgubiri

Coiful de aur de la Coţofeneşti. Sursa foto: Profimedia Images
11 iunie 2025, 09:02

Într-un interviu acordat în exclusivitate TVR în cadrul rubricii Lumea diplomatică, ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos a oferit noi detalii despre ancheta poliției și a procuraturii olandeze care încearcă să recupereze obiectele de o valoare inestimabilă ce au fost furate în luna ianuarie din muzeul din Assen.

Înalta reprezentanta diplomatică  a declarat ca anchetatorii olandezi au motive să considere ca brățările și coiful princiar de la Cotofenesti nu au fost distruse.

“Sperăm și avem câteva, cum să spun, avem câteva motive bune să sperăm că nu sunt distruse, că ar trebui să le putem găsi, sperăm, în stare bună și să le returnăm ca atare în România, acolo unde le este locul.

 (…) Este foarte dificil să spun ceva până la final, dar sunt prudent optimistă, da. Și ceea ce știu este că în această anchetă într-adevăr se depun multe eforturi, atât în Țările de Jos, cât și în România,. Așa că asta îmi dă motive de speranță și de optimism”, a afirmat ES Willemijn van Haaften .

Ambasadoarea Țărilor de Jos a dat asigurări ca polițiștii olandezi fac tot ce ține de ei pentru a recupera coiful de la Cotofenesti și celelalte obiecte furate.

“Ancheta poliției este încă în desfășurare și poliția olandeză chiar face tot posibilul pentru a aduce artefactele cât mai repede posibil înapoi în România. Trebuie să le găsim. Au fost făcute câteva arestări. Există câteva alte părți ale investigației care sunt încă în curs. Există o bună, foarte, foarte bună cooperare polițienească între Țările de Jos și România, inclusiv în acest caz. Și într-adevăr sperăm că, cât mai curând posibil, vom putea returna artefactele în România, acolo unde este locul lor, așa că ar trebui să se întoarcă”, a declarat înalta reprezentantă diplomatică.

ES Willemijn van Haaften a transmis ca guvernul de la Haga este pregătit să ofere despăgubirile prevăzute în contractul de asigurare, dar miza o reprezintă găsirea artefactelor.

Jurnalist TVR: Cum ar putea fi oferite despăgubiri României și în ce situație?

Ambasadoarea Țărilor de Jos: Există, desigur, toată chestiunea asigurărilor, toate aceste lucruri. Dar ceea ce este important nu sunt banii, pentru că aceste comori nu pot fi echivalate în bani. De aceea, dacă ar trebui să fie plătiți bani, atunci, desigur, guvernul olandez este pregătit să plătească orice este prevăzut în orice fel de contract de asigurare sau există garanții etc. Dar cel mai important lucru și la care încă lucrăm cu adevărat în prezent este ca piesele de tezaur să se întoarcă întregi și în stare bună în România. Acesta ar trebui să fie obiectivul.

Interviul integral cu ambasadoarea Regatuluj Țărilor de Jos în România va fi difuzat vineri de la ora 22:30 în cadrul rubricii Lumea diplomatică realizate de Vlad Ungar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite