Evaluarea naţională la finalul clasei a IV-a început cu proba la Limba română. Marţi, testarea la Matematică
Continuă emoţiile pentru elevi. După ce săptămâna trecută copiii din clasele a II-a au trecut prin evaluările naţionale, zilele acestea este rândul celor din clasele a 4-a. Astăzi au susţinut proba la Limba şi Literatura Română, iar mâine vor da testarea la Matematică. Notele nu sunt trecute în catalog, dar copiii au avut emoţii.
Elevii de clasa a 4-a au avut de răspuns la mai multe întrebări bazate pe un text şi de realizat o compunere. Au părut încântaţi de subiectele primite, însă ultimul subiect le-a creat ceva greutăţi.
Evaluările naţionale au dificultate medie, susţin profesorii. Însă pentru elevi, testele sunt motiv de îngrijorare.
Acest tip de evaluare nu îşi atinge scopul, acela de a evalua ce a reuşit să acumuleze un elev în timpul anilor de studiu, atrag atenţia profesorii.
Evaluare naţională au susţinut şi elevii de la clasele a II-a, iar probele pentru clasele a VI-a sunt programate săptămâna viitoare. Rezultatele nu sunt trecute în catalog şi sunt comunicate doar părinţilor. Evaluarea naţională de la clasa a VIII-a este, însă, un criteriu pentru repartizarea la liceu.
Calendarul de administrare a evaluării naţionale la finalul clasei a VI-a (EN VI) are următoarea configuraţie: 28 mai – Limbă şi comunicare, respectiv 29 mai – matematică şi ştiinţe ale naturii.
Evaluarea naţională la clasa a II-a a avut loc săptămâna trecută.
Potrivit Ministerului Educaţiei, testele sunt elaborate de Centrul Naţional Pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), au un format asemănător evaluărilor internaţionale şi implică un nivel mediu de dificultate.
Durata alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test administrat (EN II), respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat (EN IV şi EN VI).
Testele sunt evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de către comisiile de evaluare constituite la nivelul acestora, în termen de cel mult şapte zile de la data susţinerii ultimului test.
„Ca element de noutate pentru administrarea şi valorificarea rezultatelor înregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicaţii digitale. Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiţii de siguranţă şi de control optimizat al calităţii şi, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor şi va permite valorificarea rapidă şi flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei şi a raportului şcolii, fără eforturi birocratice suplimentare şi într-un timp mai scurt”, precizează Ministerul Educaţiei.
Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei.
Potrivit ministerului, rapoartele generate la nivelul unităţii de învăţământ pe baza acestor rezultate furnizează „argumente statistice de maximă importanţă şi relevanţă” pentru construirea măsurilor de valorificare a rezultatelor înregistrate la aceste evaluări naţionale, măsuri „focalizate” pe nivelul unităţii de învăţământ şi pentru beneficiarii serviciilor educaţionale: elevi, părinţi/tutori, cadre didactice, personal educaţional de sprijin etc.