Europa printre rânduri | Ursula von der Leyen a prezentat public „Busola competitivității”, actul fondator al celui de-al doilea mandat la șefia C.E
Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a anunțat un ambițios plan de stimulare a competitivității economiei europene, rămasă în urma celei americane și diminuată de concurenţa chineză. Ce şanse are planul să fie şi pus în practică, ne spune Lucian Pîrvoiu, în rubrica „Europa printre rânduri”.
Ursula von der Leyen a ieșit din convalescența care a ținut-o la pat la începutul anului și a prezentat public cel mai așteptat plan al momentului, Busola competitivității. Foarte așteptat, documentul este considerat a fi un act fondator al celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene. Cotidianul Le Soir de la Bruxelles o citează pe șefa executivului european, care spune că busola competitivității va fi steaua polară care ne va ghida în următorii cinci ani.
S-a tot vorbit despre Uniunea Europeană și-a pierdut competitivitatea, astfel că economia sa a ajuns la 65 la sută din cea americană, după ce în urmă cu 10-12 ani era umăr la umăr cu aceasta.
Foștii premieri italieni Mario Draghi și Enrico Letta au redactat anul trecut două rapoarte privind măsurile care trebuie obligatoriu luate pentru a evita o lungă și dureroasă agonie economică pentru Uniunea Europeană. Planul Ursulei asta ar urma să facă.
Numai că, surpriză, busola competitivității înseamnă în mare parte revizuirea totală a ceea ce tot Ursula von der Leyen a adoptat în ultimii cinci ani.
La Matinale Europeenne atrage atenția asupra acestei situații, în care „Ursula 1.0” iese din scenă certată de „Ursula 2.0”.
În esență, planul nu e rău, dar prevede lucruri care cu greu vor trece de filtrul statelor membre: bani mai mulți pentru inovare și business, care să vină din contribuții mai mari ale statelor membre sau din mult hulitele datorii comune, sau simplificarea regimului în care sunt reglementate business-urile sub un singur așa numit al 28-lea regim, adică un formular, o manieră unificată la nivel european de a gestiona în același fel afacerile și care care nu va fi văzută cu ochi buni în capitale, care vor să impună propriile reguli business-urilor.
Dar poate cel mai controversat element al planului de simplificare al Comisiei este raportarea la Green Deal. Simplificarea afectează și normele rigide ale unui Green Deal adoptat pe vremea când stânga progresistă dicta politicile europene, numai că acum, deși Ursula von der Leyen spune că nu e cazul, multe din ambițiile ecologiste din primul mandate vor fi înfrânate, lăsate de o parte sau chiar abandonate.
Politico anunță că deja mediile stângiste ecologiste s-au inflamat și că vor face tot posibilul să gripeze planul Comisiei și legea trenuleț care va încadra legal busola competitivității și care va fi adoptată pe data de 26 februarie, după ce ne vom fi familiarizat cu prevederile propunerii de principiu a Comisiei Europene.