Europa printre rânduri | Olanda nu vrea să primească sau să plătească pentru migranți
Decizia Germaniei de a introduce controale la toate frontierele sale terestre din cauza migranților ilegali stârnește un efect de domino. Guvernul olandez a cerut oficial Bruxellesului o derogare în privința aplicării pactului pe migrație. Amănunte în rubrica “Europa printre rânduri”, cu Lucian Pîrvoiu.
Situație staționară pe frontul economic UE – China
Războiul surd dintre China și Uniunea Europeană în privința taxelor pe mașinile electirce continuă, după ce o nouă rundă de negocieri între Valdis Dombrovskis și ministrul chinez al comerțului au eșuat la Bruxelles. Foarte pe scurt, UE acuză China că își subvenționează masiv producătorii auto de mașini electrice pentru a vinde apoi în UE produse ireal de ieftine, motiv pentru care UE a decis să le suprataxeze în consecință. Frontul rămâne deschis, discuțiile vor continua.
Brexitul scârțâie, dar nu atât de tare încât să cedeze
Politico anunță o premieră care ar putea duce la o schimbare a dinamicii dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană în viitorul mediu și îndepărtat. Pentru prima oara de la votul pentru Brexit și odată cu venirea laburiștilor la putere, numărul adepților rămânerii în UE din grupul laburist din parlament e majoritar. Ceea ce dă dreptate artizanului Brexitului Nigel Farage, care a spsus că acum, în 2024 sunt mai mulți suporteri ai Brexitului în Parlamentul European decât în cel britanic.
Olanda semnalizează dreapta, extrema dreaptă
Germania își irită toți cei nouă vecini cu controalele pe care le-a introdus la frontierele terestre pentru a combate migrația ilegală. Asta dă apă la moară guvernului de la Haga, care a cerut oficial Comisiei Europene un opt-out de la aplicarea pactului pe azil și migrațiune. Asta înseamnă că Olanda nu vrea să aplice prevederile regulamentului Dublin și nu vrea să primească sau să platească pentru migranți. La fel ca Ungaria, care a jubilat că are un nou aliat pe frontul de luptă cu executivul de la Bruxelles.
Fostul premier sloven, derapaj homofob pe rețeaua X
Și, pentru că vorbim despre politicieni eurosceptici, fostul premier sloven Janez Jansa, care a blocat nominalizarea candidatei desemnată de guvenr pentru funcșia de ocmisar european, Marta Kos, comite un derapaj impardonabil la adresa lui Stephane Sejourne, comisarul propus de președintele Frantei Emmanuel Macron. Într-o postare pe rețeaua X Jansa adoptă un limbaj homofob în care îl atacă oe Staphane Sejourne pentru orientarea sexuală, lucru mai demn de Arabia Saudită sau Korea de nord decât de o țară membră a Uniunii Europene.