Europa printre rânduri | O investigație jurnalistică scoate la iveală amănunte șocante despre felul în care sunt tratați migranții din Africa subsahariană

24 mai 2024, 12:33

Suntem în plină campanie electorală pentru alegerile europene, la care 400 de milioane de cetațeni sunt așteptați să își exprime preferințele politice. Aproape că nu e zi în care să nu apară o nouă controversă, criză sau problemă despre care presa  europeană să nu scrie. Citim printre rânduri, decriptăm și rămânem informați cu rubrica “Europa printre rânduri” realizată de Lucian Pîrvoiu.

RECUNOAȘTEREA STATULUI PALESTINIAN, MĂRUL DISCORDIEI

Cu trei săptămâni înainte de alegerile europene crește tensiunea electorală și apar noi scandaluri. Irlanda, Spania și Norvegia au anunțat că vor recunoaște săptămână viitoare Statul Palestinian în liniile demarcate înainte de 4 iunie 1967, o decizie care a înfuriat Israelul, care și-a chemat acasă ambasadorii, ca măsură de protest. În același timp, autoritățile israeliene au anunțat că le vor arăta diplomaților din cele trei țări imaginile cu ororile comise de Hamas în data de 7 octombrie 2023. Până acum, Suedia era singura țară UE care recunoștea unilateral Statul Palestinian. La nivelul națiunilor unite, 140 din cele 193 de state recunosc Palestina ca stat de sine stătător. Subiectul a fost dintotdeauna unul de diviziune la nivelul statelor memebre UE și e de așteptat ca anunțul celor trei țări să pună gaz pe foc.

SOLIDARITATEA EUROPEANĂ CU IRANUL, COTROVERSA MOMENTULUI

Un alt scandal a izbucnit cu ocazia căutărilor elicopterului iranian care s-a prăbușit cu președintele republicii islamiste la bord. Comisarul european pentru ajutor umanitar și situații de criză, slovenul Janus Lenarcic, s-a grăbit să pună la dispoziția autorităților de la Teheran sistemul satelitar european Copernicus, pentru identificarea mai rapidă a elicopterului prăbușit. Gest frumos, dar când îl faci pentru un regim care e pătat de sângele femeilor iraniene torturate până la moarte pentru că nu poartă hijab-ul, parcă gestul nu mai e atât de normal, mai ales când postezi pe rețelele de socializare hashtagul SOLIDARITATE EUROPEANĂ. Cu cine? Cu regimul criminal de la Teheran.

SCANDAL IMENS CU MIGRANȚII DIN AFRICA

O investigație jurnalistică realizată de o rețea colaborativă de jurnaliști din mai multe țări, Lighthouse reports, scoate la iveală amănunte șocante despre felul în care sunt tratați migranții din Africa subsahariană care vor să își încerce norocul pe Mediterană pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Ei nu au nicio șansă, pentru că sunt identificați, profilați pe criterii etnice în țări precum Maroc, Mauritania și Tunisia și trimiși cu forța în deșert fără provizii și apă, unde adesea își găsesc sfârșitul. Potrivit investigației, aceste tratamente inumane sunt finanațate de UE, care trimite bani în țările din nordul Africii pentru a lupta în prima linie  împotriva migrației ilegale, dar nu știe sau se face că nu știe cum înțeleg să aplice țările din  nordul Africii astfel de măsuri radicale. Investigația este amplă, are dovezi video, documente care încriminează Uniunea Europeană chiar în ajunul adoptării controversatului pact pe migrație și azil și al alegerilor pentru Parlamentul European.

PUTERILE PARLAMENTULU EUROPEAN

Știați că Parlamentul European, deși poartă acest nume, nu are de fapt putere legislativa? Singurele momente în care joacă un rol principal sunt la descărcarea bugetară a instituțiilor europene, la audierea candidaților la funcția de comisar european, pe care îi poate respinge și la votarea președintelui Comisiei Europene. Ceea ce poate face Parlamentul este să adopte rezoluții, de cele mai multe ori fără consecințe legislative, dar cu o oarecare putere politică simbolică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite