„Europa printre rânduri”. Eșecul relației SUA-UE cere un cap pe tavă

8 aprilie 2025, 12:36 (actualizat 8 aprilie 2025, 12:37)

Tarifele lui Trump, anunţate săptămâna trecută, scot oamenii în stradă și lovesc domenii la care nu ne-am fi așteptat. Care sunt acestea, aflăm din rubrica lui Lucian Pîrvoiu, „Europa printre rânduri”.

Trump și-a lansat foarte mândru așa-numita „Liberation day”, ziua în care a semănat haos în toată lumea, impunând tarife aberante la mărfuri, calculate după algoritmi numai de el știute. Numai că lumea începe să se prindă și în America de răul pe care aceste tarife îl pot aduce oamenilor și începe să iasă în stradă. Mai ales că Trump lovește unde nu te aștepți: în băutorii de bere. Politico scrie că răcoritoarea băutură acidulată este grevată de tarifele lui Trump și pentru că vine din Europa, dar mai ales pentru că vine în doze sau butoaie de aluminiu! Volumul de bere exportată de UE în America anul trecut se ridică la 1,1 miliarde de euro, așa că putem calcula la cât se ridică creșterea de preț.  Cred că până la urmă americanii vor trebui să se mulțumească cu berea lor blondă, slabă și multă, departe de rafinamentul berilor europene.

Eșecul relației SUA-UE cere un cap pe tavă

De când a revenit Trump la Casa Albă și a șocat pe toată lumea cu abordarea sa brutală a relațiilor cu partenerii, curge cu cereri de demisii. Ne-a certat JD Vance și am fost suspendați din Visa Waiver, jos Hurezeanu! Nu contează că vina nu e a nimănui aici, ci a echipei excentrice instalate la Casa Albă, care a preluat butoanele celei mai mari mașinării din lume și dă cu ea constant în gard. Pe același sistem, în Slovacia, Partidul Național Slovac, partener junior la guvernare, îi cere premierului pro-rus Robert Fico să ceară demisia vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene Maros Sefcovic, pe motiv că acesta a privit cu pasivitate impunerea tarifelor aberante de către Trump. Nu mai contează că omul a fost deja de două ori la Washington, pledând pentru scăderea reciprocă a tarifelor la zero chiar și i s-a închis ușa în nas. Contează doar acest impas teribil în care ne aflăm, în care Trump nu vrea să vorbească cu Europa unită, pe care o disprețuiește și speră la o negociere bilaterală cu țările membre, care însă nu se va întâmpla, așa cum a fost și cazul negocierilor pentru Brexit.

Bruxelles-ul așteaptă, nehotărât dacă să lovească sau să negocieze

Bruxelles-ul analizează încă o cale de urmat. Cu o atitudine rezervată, Ursula von der Leyen a ilustrat imaginea mânii de fier în mănușă de catifea. Așteptăm negocieri sau lovim în big tech-urile americane, ceea ce ar fi devastator pentru mogulii tehnologici iliberali ai lui Trump, precum Musk sau Thiel. Suveraniștii italieni ai lui Meloni critică Bruxelles-ul, notează La Matinale europeenne, uitând că grație acestuia Italia a scăpat de tarife mult mai mari. Dacă nu ar fi fost membră a UE, Italia ar fi plătit, conform algoritmului aberant al lui Trump, taxe de 32 la sută, mai mari decât Elveția.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite