Eroare, test sau provocare: Drona care a survolat joi România

18 octombrie 2024, 19:09 (actualizat 18 octombrie 2024, 23:23)

O dronă, foarte posibil rusească, a trecut din nou prin spațiul aerian românesc, foarte departe de granița cu Ucraina. Dacă nu a fost vorba de un ecou fals pe radarele Armatei, lucru care se poate întâmpla, este un indiciu serios că rușii ar putea testa reacția autorităților române. Pentru a doua oară, în mai puțin de două luni, locuitorii din Constanța au fost anunțați  joi seară, prin RoAlert, că trebuie să se adăpostească.

Radarele Armatei au descoperit drona deasupra Mării Negre, la 150 de km Est de localitatea Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 17.00.

Două ore mai târziu, aparatul a intrat în România, în zona localității Eforie Nord.

După 20 de minute, la 14 kilometri distanţă, în apropiere de localitatea Amzacea, semnalul a dispărut de pe radar.

Valentin Mateiu, analist militar: Cred că elementul cel mai îngrijorător e faptul că avem, pentru a doua oară drone, posibil dronă în cazul al doilea, care zboară mult la sud de frontiera noastră cu Ucraina. Și ridică întrebarea: este o testare, o provocare?

Piloții celor 4 avioane F-16 și F-18 alertate nu au văzut drona, deși, potrivit radarelor, ea a zburat timp de zeci de minute deasupra apelor teritoriale și deasupra Dobrogei.

Armata continuă să caute eventuale resturi ale dronei, undeva în zona localității Topraisar, în sudul județului Constanța. Specialiștii nu exclud nici să fi fost vorba de un ecou fals.

Valentin Mateiu, analist militar: A zburat vreo 40 de km. 12 mile marine deasupra apelor teritoriale și 15 km deasupta teritoriului României.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: S-au luat toate măsurile ca să nu fie niciun pericol. Haideți să vedem toată analiza celor de la Ministerul Apărării dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloților nu a existat cu drona în cauză.

La începutul acestui an, șeful Statului Major al Apărării a avertizat că Armata are nevoie de schimbări legislative pentru a face față provocărilor aduse de războiul de la graniță.

Deși acestea nu s-au concretizat, în urmă cu o lună, premierul a declarat că, indiferent de ce prevede legea, dacă o dronă va fi trimisă să lovească o țintă în România, ea va fi doborâtă de îndată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite