„Era special. Inteligent, muncitor, voia să fie cel mai bun dintre cei mai buni”. Povestea lui Zelenski, spusă de orașul său natal
Zelenski a studiat în anii ’90 la Kryvyi Rih și lipsea adesea de la cursuri pentru a se concentra pe stand-up.
Universitatea din oraș are o atmosferă modernă. Programatori adolescenți stau pe saci de fasole și se plimbă în sus și în jos pe o scară exterioară construită pentru un hackathon recent. Un singur obiect de mobilier se află în mijlocul culorilor strălucitoare și al cuburilor de sticlă de la institutul de economie și tehnologie: un birou vechi vopsit în turcoaz.
Un student care a stat odată la acest birou a devenit o celebritate la nivel mondial și președinte al Ucrainei în timpul războiului. „Volodimir Zelenski a fost special. Era inteligent, muncitor și voia să fie cel mai bun dintre cei mai buni”, spune Andrii Shaikan, rectorul universității de stat din orașul natal al lui Zelenski, pentru The Guardian.
În adolescență, Volodimir avea două alternative: Să aibă succes sau să devină membru al unei bande criminale
La mijlocul anilor 1990, Shaikan era el însuși student la universitate, cu un an mai mare decât Zelenski. Tatăl președintelui, Oleksandr, este un cunoscut cadru universitar și conduce departamentul de informatică și software aplicat. Mama lui, Rymma, este inginer. Ambii părinți sunt evrei. La fel ca prietenii și vecinii săi, Zelenski a crescut vorbind limba rusă.
Potrivit lui Shaikan, Zelenski senior a sperat că fiul său, care studia dreptul, va intra în lumea academică. În schimb, viitorul președinte a dezvoltat un gust pentru show-business, participând la sketch-uri și competiții de comedie.
O fotografie făcută de Shaikan în 1996 îl arată pe un Zelenski cu părul lins, în picioare, cu un grup de colegi studenți, îmbrăcat în blugi albi și o vestă colorată.
Casa lui se afla într-unul dintre cartierele clasei de mijloc din oraș. Pe atunci, Kryvyi Rih era cunoscut pentru bandele sale criminale. Tinerii care se întorseseră din războiul sovietic din Afganistan s-au aruncat într-o viață de criminalitate și trafic de droguri. „Ca adolescent, Volodimir avea două alternative: să aibă succes sau să devină membru al unei bande criminale”, își amintește Shaikan.
Rectorul adaugă: „L-am urmărit pe Volodimir realizându-se pas cu pas. Are abilități excelente de leadership și rezolvă rapid problemele. Ia decizii instant. Și este foarte greu să-l influențezi.”
Shaikan spune că nu este un fan al emisiunilor TV de tipul „ cultură de masă” ale lui Zelenskiy, incluzând aici serialul „Servant of the People” (În slujba poporului) și că preferă spectacolele sale live.
Istoria tragică a familiei sale face ridicolă afirmația Kremlinului că Zelenski este fascist
Rectorul l-a votat la alegerile prezidențiale din Ucraina din 2019: „Îi cunoșteam mediul și originile familiei.”. O influență asupra lui, spune Shaikan, a avut bunicul lui Zelenski, care a lucrat în URSS ca detectiv criminalist. „Volodimir era interesat de lege. A vrut să-i urmeze bunicului lui”, explică rectorul.
Într-un interviu acordat CNN, Zelenski a dezvăluit că bunicul său, Semyon, a luptat în Armata Roșie, ajungând la gradul de colonel. Tatăl și trei frați ai lui Semyon au pierit în Holocaust. Germanii i-au ucis pe străbunicii lui Zelenski când le-au incendiat satul. Istoria tragică a familiei face ridicolă afirmația Kremlinului că Zelenski este fascist.
A fost un student capabil intelectual, cu un simț al umorului foarte dezvoltat
Foștii profesori ai președintelui l-au descris pe Zelenski drept un student capabil intelectual, care uneori lipsea de la cursuri pentru că era ocupat cu scena. După aceea, își cerea scuze și își preda temele, au adăugat ei. Atrăgea oamenii spre el și a câștigat o Olimpiadă la limba engleză.
„Avea un simț al umorului foarte dezvoltat. I-am predat engleza în afaceri în anul patru. Eram strictă. Studenții trebuiau să scrie scrisori. El își bătea joc de stereotipuri și de format, spunând că intenționează să transporte cămile și elefanți”, povestește lectorul Kira Vyshnevska. „Puteai să vezi la el dezvoltarea unor sensibilități politice. Critica sistemul nostru politic corupt”, a adăugat profesoara.
Lectorul de economie Natalia Voloshaniuk spune că Zelenski era un „lider și un organizator” care și-a luat studiile în serios, chiar după ce cariera lui în show-business a luat avânt. Ea a adăugat: „Oamenii l-au urmat. Era o lumină intelectuală și un tip plin de umor și amuzant. Decența lui era evidentă. Mare parte din adevăratul Zelenski este în președintele pe care l-a portretizat în serialul În slujba poporului.”
Orașul natal al lui Zelenski, greu de cucerit: „Oamenii sunt patrioti. Toată lumea lucrează pentru victorie. Ucraina își va elibera tot teritoriul”
În primăvară, forțele ruse au fost aproape să pună mâna pe orașul natal al lui Zelenski, construit în secolul al XIX-lea de-a lungul unor mine. Orașul din sud-estul Ucrainei este cel mai lung din Europa, având 120 km și este presărat cu coșuri de fum și turnătorii din secolul XX. Când inamicul a avansat, spune Shaikan, el și colegii săi au făcut cocktailuri molotov și au săpat șanțuri.
Obiectivul Rusiei a fost să pună mâna pe aerodromul lui Kryvyi Rih și să-l folosească drept bază pentru a cuceri sudul – și să-l umilească astfel pe Zelenski, după ce i-ar fi ocupat orașul natal și ar fi agățat steaguri rusești. Forțele armate ale Ucrainei i-au împins însă pe ruși înapoi. Linia frontului este acum la 31 de mile (50 km) distanță. Trupele ruse sunt campate pe malul râului Nipru în regiunea Zaporijia.
De acolo, au bombardat orașele Nikopol și Marhanets controlate de armata ucraineană, ucigând săptămâna trecută cel puțin 16 persoane. Toate victimele erau civili. O fată de 13 ani a fost internată. Soldații inamici au ocupat centrala nucleară Zaporojie, de peste râu, ceea ce a provocat îngrijorări internaționale și acuzații din partea lui Zelenski de „terorism de stat” la adresa Rusiei.
Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din oraș a declarat că Moscova nu mai poate ajunge la Kryvyi Rih cu artileria. Încă bombardează orașul o dată pe săptămână cu rachete cu rază de acțiune. Nu există nicio perspectivă ca armata rusă să lanseze o a doua ofensivă în regiune, a spus el, adăugând: „Oamenii sunt patrioti. Toată lumea lucrează pentru victorie. Ucraina își va elibera tot teritoriul.”
Din februarie, 70.000 de persoane strămutate intern au sosit în Kryvyi Rih, fugind din districtul Nikopol și din regiunile de est și de sud. Potrivit lui Vilkul, atunci când Ucraina va elibera aceste zone ocupate, va găsi dovezi de crime și crime de război. „Vor fi multe locuri precum Bucha. Rușii sunt mai răi decât fasciștii germani”, adaugă comandantul.
Orașul – care avea o populație de 600.000 de locuitori în timp de pace – hrănește 40.000 de refugiați în fiecare zi. A transformat o casă de cultură într-un centru umanitar, utilat cu rafturi cu haine second-hand, medicamente, o asistentă, consiliere juridică și o zonă de joacă pentru copii. Întreprinderile sale industriale s-au oprit, deoarece Ucraina nu poate exporta și importa materiale prin porturile sale de la Marea Neagră.
În afara centrului, pe un perete de cărămidă este o pictură murală înfățișând o figură familiară. Este nimeni altul decât Boris Johnson.
Artista Anastasia Scherba spune că îi este recunoscătoare prim-ministrului demisionar al Marii Britanii pentru că a sprijinit Ucraina și i-a furnizat arme. Designul – creat de un colectiv din Odesa – îl prezintă pe Johnson cu degetul mare în sus. „Este cool”, conchide Scherba.