Energia regenerabilă este mai ieftină decât combustibilii fosili chiar şi în Arabia Saudită

23 mai 2024, 15:00 (actualizat 23 mai 2024, 15:01)

Arabia Saudită a semnat acorduri de achiziţie de electricitate de la două parcuri eoliene la preţuri mai mici decât cele oferite de centralele electrice pe gaze naturale şi vrea să facă rapid tranziţia la o pondere mai mare a regenerabilelor în mixul energetic, transmite Bloomberg.

Firma de stat Saudi Power Procurement Co. a anunţat recent că a convenit achiziţionarea de electricitate la preţuri apropiate de minimumul istoric de la două parcuri eoliene care sunt dezvoltate în regat de grupul japonez Marubeni Corp. Combinaţia dintre sprijinul oferit de stat şi condiţiile bune de vânt din Arabia Saudită va permite celor două parcuri de centrale eoliene să producă electricitate mai ieftină decât alternativele pe combustibili fosili, a precizat preşedintele companiei saudite.

„Unic cu privire la aceste proiecte este că au atins un cost extrem de scăzut al electricităţii, unul dintre cele mai mici pe care le-am văzut la nivel mondial. Faptul că electricitate produsă în instalaţiile regenerabile a ajuns la tarife extrem de mici va ajuta cu siguranţă la reducerea costurilor cu producţia de electricitate în Arabia Saudită”, a spus directorul general de la SPPC, Mazin Albahkali.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, este o ţară codaşă când vine vorba de producţia de energie regenerabilă şi obţine cea mai mare parte a electricităţii de la centralele care ard petrol şi gaze. Însă acest lucru începe să se schimbe pe măsură ce prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman vrea să reducă dependenţa economiei de petrol. Datele analizate de BloombergNEF arată că obiectivul Arabiei Saudite este acela de a obţine jumătate din electricitatea sa din surse regenerabile la finele acestui deceniu, de la mai puţin de 1% în 2022.

Chiar dacă nu este clar dacă Riad-ul îşi va atinge acest obiectiv, Arabia Saudită îşi creşte rapid capacităţile de producţie a energiei fotovoltaice şi eoliene. Până în 2030, este posibil să fie instalate capacităţi de producţie a energie fotovoltaice şi eoliene de peste 45 de Gigavaţi, de 13 ori mai mult decât nivelul existent la finele anului trecut, arată datele BloombergNEF. Asta ar elibera pentru export cantităţi şi mai mari din producţia de petrol a Arabiei Saudite.

Saudi Power Procurement Co. spune că acordul cu Marubeni, care dezvoltă parcurile eoliene cu un partener local, va asigura un cost nivelat al energiei de 1,57 cenţi per kilowat-oră de la parcul AlGhat care va avea o capacitate de 600 de Megawaţi şi ar urma să fie finalizat în 2026. Marubeni construieşte şi proiectul Wa’ad Alshamal, cu o capacitate de 500 de Megawaţi, şi care va produce energie eoliană la un cost de 1,70 cenţi per kilowat-oră.

Chiar dacă nu se pot face comparaţii exacte între preţul energiei produse în instalaţiile regenerabile şi cel al producţiei de electricitate în centralele pe gaze legate la reţea, costul este mai mic decât cel al combustibililor fosili, spune Mazin Albahkali.

Aceste preţuri reduse sunt şi rezultatul condiţiilor favorabile oferite de statul saudit. „Noi punem la dispoziţie terenul, furnizăm datele referitoare la viteza vântului, oferim autorizaţiile şi garantăm că vom prelua producţia de electricitate. Astfel sunt eliminate o mare parte din riscurile asociate cu aceste proiecte”, a spus Albahkali. În plus, SPPC beneficiază de un rating foarte bun, ceea ce ajută dezvoltatorii de proiecte să obţină finanţare mai ieftină. De asemenea, dezvoltatorul parcurilor eoliene intenţionează să utilizeze turbine produse în China, care sunt mult mai ieftine decât cele produse în SUA sau Europa.

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă