Emil Hurezeanu rămâne ministru de Externe, potrivit unor surse politice. Va fi secondat de un emisar special pentru relația cu SUA

28 martie 2025, 19:57 (actualizat 29 martie 2025, 12:00)

Liderii coaliției de la guvernare și președintele interimar au analizat situația și au decis să numească un emisar special pentru relația cu Statele Unite, susțin aceleași surse. Discuțiile privind poziția lui Emil Hurezeanu au loc pe fondul suspendării României din programul Visa Waiver.

Reacția lui Marcel Ciolacu vine după ce, cu doar câteva ore înainte de ședința CSAT, în drum spre un eveniment din Prahova, a discutat cu președintele interimar, Ilie Bolojan, despre eventuala schimbare din funcție a lui Emil Hurezeanu.

Ieri, joi, premierul a criticat prestația ministrului de Externe în contextul suspendării României din programul Visa Waiver. Iar Ilie Bolojan i-a reproșat criticile făcute public. Deocamdată, Emil Hurezeanu rămâne în funcție, au declarat surse politice pentru Știrile TVR. Dar va fi secondat de un emisar special pentru relația cu Statele Unite. România are nevoie de o comunicare mai bună cu partenerul strategic, crede liderul PNL, Cătălin Predoiu. 

Cătălin Predoiu, președinte interimar PNL: Cred că România poate prezenta o serie de proiecte economice prin care să dezvoltăm relația comercială, economică, cu SUA. Toate aceste lucruri trebuie comunicate cât mai rapid, cât mai structurat. Nu e vorba despre a evalua un ministru sau altul, ci de a găsi cea mai bună cale pentru a comunica.

Și Kelemen Hunor consideră că raporturile cu Statele Unite s-au deteriorat în ultimii ani, dar pentru că guvernul român a ales să comunice mai mult cu democrații.

Kelemen Hunor, președinte UDMR: Nu a fost o comunicare în perioada fostului președinte cu republicanii și mai ales după 20 noiembrie cu echipa lui Trump, cu problemele noastre cu anularea alegerilor, deci să nu așteptați minuni. Geografia nu o vom schimba și să avem ancora așezată în mai multe zone.

Vicepreședintele PNL Ben-Oni Ardelean și deputatul Robert Sighiartău sunt printre variantele luate în calcul pentru postul de trimis special. Dar la fel de bine ar putea fi și o persoană din afara partidului, cu legături puternice cu republicanii, spun surse politice.

Claudiu Crăciun, analist politic: Cele două nume menționate au ceva în comun, ambele persoane sunt asociate cu cultele neoprotestante din România, așa și-au construit cariera politică, există o legătură cu SUA via aceste culte neoprotestante, care sunt din ce în ce mai active în politică, și în America și în România, dar când faci asta înseamnă că politica ta externă e canalizată prin aceste legături.

Numele viitorului emisar pentru relația cu Statele Unite va fi stabilit luni, în ședința de coaliție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite