Elon Musk, care susține politica împotriva imigrației a lui Trump, a lucrat ilegal în SUA în 1995

Elon Musk/Foto: Profimedia Images
27 octombrie 2024, 10:59

Elon Musk a lucrat pentru scurt timp ilegal în SUA după ce a renunțat la un program de studii universitare în California, potrivit Washington Post, fapt ce contrastează puternic cu opiniile anti-imigrație ale multimiliardarului sud-african, notează The Guardian.

Șeful Tesla și SpaceX, care a susținut în ultimele săptămâni campania lui Donald Trump pentru o a doua președinție, promovând în același timp opoziția candidatului republican la Casa Albă față de „frontierele deschise” pe site-ul său de socializare X, a susținut anterior că tranziția sa de la student la antreprenor a fost o „zonă gri legală”.

Dar, potrivit Washington Post, citat de Guardian, cel mai bogat individ din lume a lucrat aproape sigur în SUA fără autorizație legală pentru o perioadă. Se întâmpla în 1995, după ce a renunțat la Universitatea Stanford pentru a lucra la prima sa companie, Zip2, care s-a vândut pentru aproximativ 300 milioane de dolari patru ani mai târziu.

Experții juridici au declarat că studenții străini nu pot abandona școala pentru a construi o companie, chiar dacă nu sunt plătiți. The Post a remarcat, de asemenea, că – înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie împotriva SUA în 2001 – reglementările privind vizele pentru studenți erau mai permisive.

„Dacă faci ceva care contribuie la facilitarea creării de venituri, cum ar fi să proiectezi coduri sau să încerci să faci vânzări în scopul creării de venituri, atunci ai probleme”, spune Leon Fresco, un fost avocat specializat în litigii privind imigrația din cadrul Departamentului de Justiție al SUA. Dar Post a recunoscut, de asemenea: „Deși depășirea termenului de ședere pentru o viză de student este oarecum obișnuită, iar oficialii au închis uneori ochii la aceasta, rămâne ilegală”.

Musk declarase, anterior: „Am fost legal acolo, dar trebuia să fac muncă de student. Mi s-a permis să fac un fel de muncă de sprijin”.

Musk are 121 000 de angajați la Tesla, aproximativ 13 000 la SpaceX și aproape 3 000 la X. Examinarea statutului său de imigrant după ce a renunțat la Stanford vine după ce Trump și-a exprimat dorința ca Musk să joace un rol important axat pe eficiența guvernului într-o a doua administrație Trump, dacă alegătorii îl readuc în funcție în detrimentul Kamalei Harris, la alegerile din 5 noiembrie.

La rândul său, Musk a acuzat-o pe vicepreședinta Harris și pe colegii săi democrați că „importă alegători” prin imigrație ilegală și statut temporar protejat.

În timpul unei apariții recente în campania lui Trump, Musk a comparat granița dintre SUA și Mexic cu o „apocalipsă zombie” – chiar dacă, de asemenea, s-a descris anterior ca fiind „extrem de pro imigrant, fiind eu însumi unul”.

Bloomberg News a publicat recent o analiză a peste 53 000 de mesaje trimise de pe contul X al lui Musk, constatând că conținutul antreprenorului a devenit tot mai politic în acest an electoral.

„În 2024, imigrația și frauda electorală au devenit subiectele cele mai frecvent postate și subiecte politice ale lui Musk, adunând aproximativ 10 miliarde de vizualizări”, potrivit publicației. „Musk a postat de peste 1 300 de ori despre acest subiect în general, cu mai mult de 330 de postări numai în ultimele 2 luni”.

Bloomberg l-a descris pe Musk – care a plătit 44 de miliarde de dolari pentru X – ca fiind cel mai important influențator al platformei. El ar fi cerut inginerilor site-ului să introducă postările sale în feed-urile utilizatorilor. Acest lucru îl face pe Musk „cea mai citită persoană de pe site în prezent”, notează Bloomberg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite