Elicopterele H215M ar putea fi fabricate în curând la Ghimbav. La Brașov va începe și producția de drone

16 mai 2025, 14:53

Guvernul investeşte şi lucrează la strategii de relansare a industriei de apărare. Vrea să preia licenţa pentru producerea elicopterului H 215 M, proiectat de compania franceză Airbus, şi să înceapă producţia de astfel de aeronave militare la Ghimbav, pentru a înlocui generaţia de elicoptere Puma, ce ar putea deveni istorie într-un deceniu. Şi tot la Brașov, în această vară, vor fi produse primele drone militare româneşti. O parte va merge la export.

În urmă cu aproape un deceniu, compania Airbus Helicopters punea la Ghimbav piatra de temelie a unei noi fabrici pentru producția modernului elicopter multirol H215. Un an mai târziu, spațiul de producție era inaugurat chiar de președintele Franței de atunci, François Hollande.

Francois Hollande, fost președinte al Franței: Este un proiect de dimensiune europeană, deoarece are vocaţia să consolideze industria apărarii în Europa.

Deși primele elicoptere urmau să fie construite în 2017, fabrica nu a primit comenzi și nu a putut începe producția. Între timp, cu un război prelungit lângă hotarele NATO și cu un model învechit, IAR Puma, care va fi scos din uz în următorii 7 ani, prioritățile pentru Europa s-au schimbat și trebuie acționat rapid. România este tot mai aproape să preia licenţa pentru producerea elicopterului H215M de la partenerii francezi, compania Airbus. Iar aeronava ar urma să fie „rebotezată” IAR 215 și să fie produsă la Ghimbav.

Georges Durdilly, director general Airbus Helicopters România: Cu siguranţă, elicopterele PUMA sunt acum foarte vechi. Noile probleme care vor apărea la ele vor fi mai severe decât în trecut. De aceea este cât se poate de urgent să se ia decizii pentru înlocuirea acestor elicoptere.

Marian Rasaliu, director general IAR Ghimbav: Elicopterele IAR 215 vor înlocui elicopterele PUMA pe care le avem în dotare, mă refer la Armata Română, în momentul de față. Va fi o armă de luptă multirol redutabilă.

O altă fabrică brașoveană e pe cale să se relanseze cu noi produse pentru industria de apărare. Drone militare de atac vor fi realizate la Uzina Carfil, în parteneriat cu o companie americană.

Mircea Tantău, director general Carfil Brașov: Cel târziu în luna iulie o să începem fabricația de drone cu Periscope Aviation. Am ales două tipuri de drone. O dronă de supraveghere, Cuda, pentru că este cerută pentru supravegheri de litoral, de zone mai sensibile, și drona Sirin, care este o dronă specifică pentru marina militară.

Nu mai puțin de 7 tipuri de aparate de zbor fără pilot vor fi realizate la uzina Carfil Brașov, care și-a propus să devină un hub regional pentru fabricația de drone.

Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului: Cei de la Carfil fac o linie de producție care poate să meargă până la 3500 de drone anual. Nu producem doar pentru armata României.

Pentru început, dronele vor fi asamblate cu componente importate din SUA, iar spre sfârșitul anului, acestea vor fi sută la sută românești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite