Elevii de clasa a XII-a încep luni simularea examenului de Bacalaureat. Lucrările vor fi corectate digital. Deca: Este un exerciţiu important de familiarizare cu atmosfera examenului din vară, încurajez elevii să participe
Peste 146 de mii de liceeni susțin luni simularea la prima probă scrisă la Bacalaureat. Lucrările vor fi corectate digital prin platforma folosită deja la simularea probelor Evaluării Naționale.
Între timp, ministerul le pregăteşte elevilor de clasa a VIII-a cu rezultate dezastruoase la testele recente ore de pregătire suplimentară. Profesorii sunt sceptici atunci când aud de planuri remediale.
Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educaţie la simularea probelor Evaluării Naţionale pentru clasele a VIII-a.
Rezultatele vor fi comunicate individual pe 15 martie şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral. Obiectivul urmărit este îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens.
Ministrul Educației: Încurajez elevii să participe în număr cât mai mare
Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog, precizează Ministerul Educaţiei.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Este vorba de peste 1.300 de unităţi de învăţământ şi aşteptăm peste 145.000 de elevi. Deci este un efort de amploare şi doresc să încurajez elevii să fie prezenţi începând de mâine în număr cât mai mare la simulare pentru că este un exerciţiu important de familiarizare cu atmosfera examenului din vară. Este un exerciţiu important de a şti în ce zone trebuie concentrat efortul de recapitulare şi eventual recuperare. Notele obţinute la această simulare nu se trec în catalog decât dacă există o opţiune explicită a elevului sau a familiei în acest sens„.
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024
La fel ca la examenul propriu zis, și la simulare prima probă scrisă este cea de limba și literatura română. Ultima zi de testare va fi joi, când e programată proba de limba maternă.
Examenul începe la ora 9.00, iar accesul se face până la 08.30, în baza unui act de identitate.
Rezultatele vor fi comunicate pe 15 martie.
4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor