Instanța a amânat decizia în dosarul Hidroelectrica. Elena Udrea află pe 4 aprilie dacă i s-au prescris faptele sau se rejudecă procesul

Instanță. Proces. Judecată. (Arhivă)
4 martie 2024, 09:59 (actualizat 4 martie 2024, 13:00)

Decizia istanței în dosarul Hidroelectrica, în care Elenea Udrea este acuzată de trafic de influență, a fost amânată pentru data de 4 aprilie. Între timp, faptele s-ar fi prescris.

În condițiile prescrierii faptelor, Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea hotărî încetarea procesului penal din acest dosar. Curtea Supremă ar mai putea să aplice hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din iulie 2023, potrivit căreia toate dosarele închise pe motivul „marii prescripții” sunt contrare dreptului european.

Dosarul Hidroelectrica

Elena Udrea a fost trimisă în judecată în acest dosar pentru că ar fi acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la Bogdan Buzăianu, unul dintre „băieții deștepți” din energie., pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de controale cu Hidroelectrica.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a fost trimisă în judecată în 2017, pentru trafic de influență și spălare a banilor, iar Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, Elena Udrea „a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 de dolari pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA”. Este vorba de Bogdan Buzăianu.

Din această sumă, Udrea ar fi primit 3.800.000 de dolari, și o creanță de 900.000 de euro, respectiv „o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații”. Dan Andronic era patronul Evenimentului Zilei.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media – Evenimentul Zilei, n.r.), Elena Udrea „a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă