Eiswein ”Vinul de gheață”, pe mesele românilor. Regele vinurilor este o explozie de gusturi și arome exotice

14 decembrie 2022, 18:18

Denumit și regele vinurilor sau aurul lichid, vinul de gheață este o băutură cu totul specială, obținută în condițîi meteorologice de excepție. Faimosul Eiswein cum îl denumesc cultivatorii, își are originea în Roma antică, dar băutură a fost redescoperită de un fermier german când întâmplător via i-a înghețat peste noapte.

”Sunt puține zone care ajung la temperaturile necesare pentru o prelucrare corectă. An de an încercăm, sunt și ani în care nu reușim. Minim minus 8 grade trebuie pentru cules. Ideea e ca strugurii să ajungă la cramă înghețați, pentru că apă e prima care cristalizează”, spune Claudiu Necșulescu – proprietar podgorie.

Perioada lungă de maturare, dar și înghețul le oferă strugurilor calități deosebite, iar vinul are un gust special.

”Pentru un litru de vin, în cazul nostru, trebuie între 8 și 10 kg de struguri. Randamentul este foarte mic, de aia și prețul este mare”, ne-a declarat Ioan Mărginean, director tehnic, podgorie.

”Un vin de o calitate excepțională, cu un conținut rezidual de zahăr mare și cu arome care sunt tipice acestui soi din care obținem acest vin, respectiv Traminer, care pe lângă potențialul de a rămâne mult în vie, ne da vinuri de valoare excepțională, cu aromele tipicie. Odată cu concentrarea mustului avem și aromele exotice”, spune și Sorin Burnete – oenolog.

Strugurii pentru vinul de gheață sunt culeși pe un ger aprig, așa că puțini se încumetă la această muncă grea. Cu toate acestea, peste 150 de oameni au venit la cules. Printre ei, și muncitori asiatici neobișnuiți cu iernile friguroase din România. Așa că proprietarii podgoriei au aprins focuri în vie care să îi mai încălzească pe culegători.

Eforturile pentru obținerea acestui vin de excepție se reflectă și în prețul sau. O sticlă de vin de gheață, de 330 de mililitri, ajunge și la 50 de euro în magazinele de specialitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite