„Ei m-au invitat și acum mă atacă”. Interviu cu jurnalistul intrat din greșeală într-un chat unde se discutau planuri de război

Când Jeffrey Goldberg a publicat un articol-bombă despre cum unii dintre cei mai importanți oficiali ai administrației Trump i-au divulgat din greșeală informații sensibile, a obținut cea mai mare exclusivitate a anului. Însă, în același timp, editorul revistei The Atlantic a devenit ținta principală a atacurilor venite din partea oficialilor de top de la Washington.
În ultimele zile, președintele Donald Trump l-a numit „ratat” și „scârbos”, iar consilierul pentru securitate națională, Michael Waltz, l-a catalogat drept „mincinos” și „gunoi”. Totul a început când Waltz, aparent din greșeală, l-a adăugat pe Goldberg într-un grup de chat la începutul lunii.
„Dintr-odată, eram într-un chat cu elita securității naționale”
Înainte să devină un subiect politic fierbinte, Goldberg urmărea cum, pe telefonul său, oficiali ai administrației Trump – inclusiv secretarul de stat Marco Rubio, secretarul apărării Pete Hegseth, directorul CIA John Ratcliffe și directoarea Serviciului Național de Informații Tulsi Gabbard – discutau detalii sensibile despre o viitoare operațiune militară în Yemen. Nimeni nu părea să-și dea seama că el era acolo.
Într-un interviu pentru BBC, jurnalistul a explicat că totul a început când a primit un mesaj pe Signal, o aplicație de mesagerie criptată folosită frecvent de jurnaliști și oficiali guvernamentali. Contul părea să fie al lui Waltz.
„Mi-aș dori să fie o poveste desprinsă dintr-un roman de John le Carré”, a spus Goldberg, făcând referire la celebrul scriitor de romane de spionaj. „Dar pur și simplu m-a întrebat dacă putem vorbi. Am zis da. Și, dintr-odată, eram într-un chat foarte ciudat cu conducerea securității naționale a Statelor Unite”.
După ce incidentul a devenit public, Waltz și-a asumat greșeala și a susținut că voia să adauge pe altcineva, nu pe Goldberg. A insistat că nu îl cunoaște pe jurnalist, spunând: „Nu l-aș recunoaște nici dacă m-aș ciocni de el pe stradă”.
Goldberg, pe de altă parte, susține că cei doi s-au întâlnit de mai multe ori, dar a refuzat să dea detalii despre relația lor.
„Poate spune ce vrea, dar eu nu comentez despre relațiile pe care le am sau nu le am cu persoanele care fac subiectul știrilor”, a declarat jurnalistul.
Un lucru este însă cert: ca să trimiți un mesaj cuiva pe Signal, trebuie deja să ai numărul său de telefon. Așadar, Waltz avea numărul lui Goldberg.
„De ce face Elon Musk investigația?”
Waltz a anunțat că l-a rugat pe Elon Musk, miliardarul din spatele Tesla și SpaceX, dar și omul desemnat de Casa Albă să îmbunătățească eficiența guvernului, să investigheze cum a avut loc această greșeală. Goldberg a ironizat această decizie.
„Serios? Îl pui pe Elon Musk să investigheze cum a ajuns un număr de telefon în telefonul cuiva? Orice copil de opt ani ar putea să își dea seama de asta”, a spus jurnalistul.
Însă întrebarea mai importantă, spune Goldberg, este alta: „Chiar ar trebui oficialii din securitatea națională să discute astfel de lucruri pe Signal, pe telefonul personal?”.
Trump neagă gravitatea scurgerii de informații
În articolul publicat luni în The Atlantic, Goldberg nu a oferit detalii specifice despre planul de atac asupra rebelilor Houthi din Yemen, desfășurat pe 14 martie. Administrația Trump a minimalizat impactul dezvăluirii și l-a acuzat pe jurnalist de minciună.
Două zile mai târziu, revista a publicat însă întreaga conversație din chat, inclusiv mesaje ale lui Hegseth în care apăreau detalii operaționale despre atac.
„După ce Donald Trump a spus că nu e nimic de văzut aici, iar Tulsi Gabbard și John Ratcliffe au negat că s-ar fi discutat informații clasificate, ne-am gândit: ‘Hm, noi nu suntem de acord’. Ei spun asta, dar noi avem mesajele. Poate ar trebui ca oamenii să le vadă”, a explicat Goldberg.
Din mesajele din chat reiese clar că oficialii discutau detalii precum ora exactă a decolării avioanelor F-18, momentul lansării bombelor asupra țintelor Houthi și lansarea rachetelor Tomahawk.
Hegseth a susținut că acele mesaje nu constituiau „planuri de război” și că nu conțineau informații clasificate. Trump a sărit în apărarea sa, spunând că face „o treabă grozavă” și l-a atacat din nou pe Goldberg, numindu-l „scârbos”.
„Dacă era un căpitan din Forțele Aeriene, era concediat”
Goldberg nu pare impresionat de atacurile administrației Trump.
„Dacă secretarul apărării Pete Hegseth îmi trimite mesaje în care îmi spune că un atac va fi lansat în Yemen, îmi spune ce tip de avioane și arme vor fi folosite și când vor cădea bombele – mie mi se pare că e vorba de informații sensibile, de planificare militară”, a spus jurnalistul.
Nu este prima dată când Goldberg intră în conflict cu Trump. În 2020, a publicat un articol în care oficiali din armată îl citau pe Trump spunând că soldații americani căzuți la datorie sunt „fraieri” și „pierdeți”. Administrația a negat vehement aceste acuzații.
Întrebat cum se simte fiind atacat personal la cel mai înalt nivel al guvernului, Goldberg a spus:
„Asta e tactica lor. Niciodată nu te aperi, doar ataci. Eu stăteam liniștit, îmi vedeam de treabă. M-au invitat în acest chat pe Signal, iar acum mă atacă și mă fac scârbos. Nici nu înțeleg”.
Până acum, Trump își apără echipa de securitate națională și nu pare dispus să concedieze pe nimeni. Dar, potrivit lui Goldberg, există îngrijorări serioase în interiorul administrației legate de cum a fost gestionată această situație.
„Dacă un căpitan din Forțele Aeriene, care lucrează cu CIA și Departamentul de Stat, ar fi gestionat informațiile sensibile așa cum le-au gestionat ei? Ar fi fost concediat. Ar fi fost anchetat”, a spus jurnalistul.
În prezent, atât democrații, cât și unii republicani cer o investigație oficială. Goldberg, însă, a părăsit grupul de chat după ce a realizat gravitatea situației.
„Mi-ar fi plăcut să văd ce mai discută acolo”, a recunoscut el. „Dar sunt multe aspecte legale și etice de luat în considerare. Credeți-mă, am luat această decizie după ce m-am consultat cu mai multe persoane.”