Efectele taxelor vamale americane: Scumpiri și producții mai mici
Războiul comercial care se prefigurează între Statele Unite și Uniunea Europeană ne-ar putea aduce prețuri mai mari la o gama largă de produse, dar și producții mai mici în fabricile din România. Numai anul trecut, ţara noastră a vândut pe piața americană produse de peste 2 miliarde de euro, de aproape două ori mai mult decât a importat. Industria auto ar urmă să fie direct afectată de tarifele vamale de 25% anunțate de administrația Trump.
Piese din fier și oțel, anvelope auto, mobilă, confecții, lemn prelucrat și medicamente sunt doar câteva dintre produsele pe care România le-a exportat, cel mai mult, în Statele Unite ale Americii, anul trecut. Decizia administrației Trump de a introduce tarife vamale pentru Uniunea Europana vine în contextul în care vânzările de bunuri românești peste Ocean au crescut în ultimii ani.
Radu Ciobanu, economist, prof. univ. dr. Academia de Studii Economice din Bucureşti: Dacă Statele Unite introduc aceste taxe generalizate în economia americană acest lucru va însemna direct o scădere a exporturilor către SUA. Automat acolo prețurile vor fi mai mari pentru produsele europene prin urmare cererea va scădea implicit.
Mihai Ionescu, preşedinte executiv, Asociaţia Naţională a Importatorilor şi Exportatorilor: Din păcate măsură administrației de la Washington va afecta grav afacerile pe linie de export, dar și de import ale României. Noi suntem furnizor direct de produse către piața americană. Dar și furnizor indirect prin produsele care pleacă din Uniunea Europeană și unde noi contribuim cu o serie de componente.
Administrația SUA a anunțat, deja, că va introduce tarife vamale de 25% pentru importurile de automobile și piese auto, din 3 aprilie. Reprezentații industriei se tem că măsura va duce, în cele din urmă, la scăderea producției în România.
Adrian Sandu, secretar general, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România: Există anumite componente care se livrează direct către uzine de ansamblare din Statele Unite între 50 -70 de milioane de euro exporturi anuale. România produce componente care se ansambleaza pe vehicule din vest care mai apoi sunt destinate pieței din SUA. Crescând prețurile vehiculelor scade piața. Scăzând piața, scad și comenzile pentru componente din România.
Analiștii avertizează că și produsele importate din Statele Unite se vor scumpi, dacă Uniunea Europenă va introduce tarife vamale, în contrapartidă. Sunt vizate mai multe bunuri printre care oțelul, aluminiul, motocicletele, carnea și untul de arahide.
Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: Când tarifele vamale aplicate de-o parte sunt cotracarate de alte tarife vamale lucrurile nu pot decât să fie rele pentru toată lumea. Acesta va conduce la un puseu inflaţionist şi va complica misiunea băncilor centrale de a ţine sub control o inflaţie care a coborât în mod remarcabil.
România a importat, anul trecut, din SUA bunuri de peste un miliard de euro, ca de exemplu elicoptere, avioane, uleiuri minerale și armament.