Efecte dramatice ale secetei: Lacul Brateș din județul Galați dispare de la o zi la alta

20 august 2024, 19:09 (actualizat 20 august 2024, 22:56)

Era unul dintre cele mai mari lacuri din țară. I se mai spunea Delta Prutului și chiar Balatonul României. Lacul Brateş din județul Galați mai este acum doar o baltă secată. L-au distrus seceta, dar și lucrările agricole din zona. Specialiștii sunt de părere că în câțiva ani va dispărea.

Lacul Brateș, situat în apropiere de vărsarea Prutului în Dunăre, la marginea orașului Galați, a fost atestat documentar încă din anii 1500. Avea, pe atunci, aproximativ 35.000 de hectare. În anii ’60, în timpul reformelor agrare, mare parte din lac a dispărut și a fost transformat în terenuri agricole. La acea vreme mai rămăseseră 2.000 de hectare de apă. Acum, dispar de la o zi la altă.

La 500 de metri de mal apa ar fi trebuit să aibă 1 metru și jumătate. Din păcate, seceta din ultimii ani a dus la acest fenomen periculos, de secare, iar din cele 2000 de hectare a mai rămas doar un luciu de apă.

Cei care vin în zona la plajă își amintesc cu nostalgie cum era Bratesul acum 40 sau 50 de ani.

Lacul se află în proprietatea statului, la Ministerul Agriculturii. Localnicii susțîn că au contribuit la secarea lui și cei care își iriga terenurile cu apă de aici. Au săpat șanțuri de scurgere pentru că apă din lac să ajungă în sistemul lor de irigații, fără că nimeni să-i oprească.

Secarea lacului a afectat dramatic ecosistemul.

Lucian Georgescu, profesor universitar, Universitatea Dunărea de Jos: Culoar de trecere a 40 – 50 de specii de păsări, și de cuibarire. Păsările nu mai unde să stea, ce să mănânce fiind apă mică, oxigenul din apă a scăzut foarte mult, iar peștele nu se mai reproduce și moare.

Specialiștii spun că soluția pentru salvarea lacului ar fi o decolmatare masivă – extragerea a câteva milioane de tone de sedimente din care să se creeze mai apoi o insula artificială, suficient de departe de maluri, pentru cuibarirea păsărilor de apă. În plus, ar trebui să se ia în calcul și posibilitatea de alimentare din Prut. În lipsa oricăror măsuri însă, Lacul Brateș ar putea dispărea cu totul în următorii 5-6 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite