Editorial TVR Sport: Remunerație nici după buget, nici după ‘foncții’

Cornel Dinu, un simbol al mișcării dinamoviste / Profimedia Images
2 aprilie 2025, 10:39

Cornel Dinu a surprins, dacă nu șocat, deunăzi cu o declarație publică ieșită din sfera comentariilor pertinent de acide la adresa mișcării fotbalistice autohtone.

Unul dintre puținii oameni de fotbal căruia i-a plăcut rău de tot cartea, o personalitate care îți argumentează cu aceeași ușurință despre tranziția pozitivă în fotbalul modern ori teoria voinței universale a lui Schopenhauer, Cornel Dinu s-a arătat scandalizat de discrepanțele care există în sistemul de pensii între oameni cu funcții identice sau măcar asemănătoare.

Domnia sa, un simbol a tot ce înseamnă mișcarea dinamovistă, a folosit chiar exemplul personal, arătând că, după patru decenii petrecute la clubul din Șoseaua Ștefan cel Mare primește o pensie de două ori mai mică decât alte personalități ce au trecut pe la conducerea Ministerului de Interne, însă pentru o perioadă mult mai mică.

A avansat numele fostei campioane europene la săritura în înălțime Monica Iagăr și al multiplei campioane olimpice Elisabeta Lipă, în prezent șefa canotajului românesc. Despre amândouă afirmă că primesc de la statul român lunar un talon pe care tronează suma de 12.000 lei, după ce ambele au condus Clubul Sportiv Dinamo cel mult patru ani.

Spre comparație, cel supranumit „Procurorul”, poreclă primită instantaneu de colegii de vestiar după ce a absolvit Facultatea de Drept, a dezvăluit că în prezent încasează o pensie de 6200 lei lunar, după 40 de ani în care a deținut diverse funcții la clubul său de suflet.

Asta înseamnă un cutanum puțin peste ce primește un fost polițist pensionat cu 30-35 de ani vechime și sub ce încasează un fost profesor cu vechime maximă de 44 de ani în câmpul muncii ori un ofițer.

Apropos de armată, pensia medie a unui general ajunge astăzi undeva la 12.800 lei. Or, doamna Lipă deține acest grad încă din 2004, fiind chiar prima femeie din România care l-a obținut, astfel că s-ar justifica pe deplin cuantumul amintit.

Supărat pe sistem, Cornel Dinu a mitraliat totul în cale cu o declarație în stilul caracteristic dată pentru Fanatik: „Dreptate mioritică… Aceasta este o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, ci fură de la ei!”.

Acum, doar domnia sa, precum și Casa de Pensii cunosc modul în care i-a fost calculată pensia din momentul încheierii prestației pe baza cărții de muncă plus recalculările ulterioare. Dacă instituția mai sus amintită a calculat strâmb, există modalități juridice prin care poate fi trasă la răspundere și pe care un absolvent de Drept le cunoaște cu siguranță, fără a fi nevoie de implicarea presei.

Altfel, pentru fostul mare fotbalist, cu 454 de meciuri în prima ligă românească, cuantumul pensiei ar fi fost poate doar simbolic dacă ar fi fost lăsat să joace la Bayern Munchen, care l-a dorit insistent la finalul anilor ’70, ori la marele Ajax, unde Ștefan Kovacs îl vedea titular. Sau poate nu, și domnul Dinu ar alege să ne surprindă cu răspunsul la o întrebare de genul: „Ce ați fi preferat, să jucați la Bayern sau funcția de general?…”

Un editorial de Vlad Bucurescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite