Editorial TVR Sport: mediocritate și suspans

CFR Cluj - Gloria Buzău 6-0, în ultima etapă din sezonul regulat / Profimedia Images
11 martie 2025, 10:26 (actualizat 11 martie 2025, 10:27)

Liga 1 la fotbal, rebotezată „Superliga” din evidente rațiuni comerciale, și-a încheiat luni sezonul regulat, un prilej tentant pentru o trecere în revistă sumară a ce s-a întâmplat în aceste 30 de etape.

Dacă ești microbist, atunci ai așteptat cu sufletul la gură meciul echipei tale în fiecare rundă din iulie încoace și ai trăit bucuriile ori dezamăgirile pe care favoriții le-au produs în week-end-uri și uneori la mijlocul săptămânii, când au fost etape intermediare.

Audiențele TV, chiar dacă în cădere constantă pe fondul expansiunii… îngustului univers TikTok, arată că românii încă sunt interesați de campionatul intern de fotbal. În fapt, Superliga este cel mai urmărit eveniment sportiv pe teritoriul României, oricât de ridicat ar fi nivelul din campionatele de top occidentale, oricât de spectaculoase ar fi turneele de Grand Slam la tenis, cursele de Formula 1, super-duelurile din NBA ori toate sporturile de iarnă luate laolaltă.

În schimb, audiențele nu sunt atât de grozave când vine vorba de mers pe stadion. Recordul de spectatori a fost atins în octombrie la derby-ul Dinamo – FCSB (0-2), când puțin peste jumătate din Arena Națională a fost umplută de fani, mai exact 45.469 de oameni.

Numai șase partide au adunat mai mult de 20.000 de spectatori/meci din totalul de 240 de jocuri disputate până la play-off și play-out și numai 18 meciuri au atras minimum 12.000 de privitori, un semnal clar că lumea obișnuită în anii trecuți să vadă echipele autohtone pe viu fie a găsit altceva mai bun de făcut ori a preferat să urmărească din confortul locuinței acțiunea la televizor sau – și aici e o adevărată meteahnă națională – a îngroșat rândul suporterilor de rezultat, care strâmbă din năsuc când favoriții dau cu bâta în baltă la un moment dat.

Altfel, o medie bună de goluri pe meci, 2,3, în total s-au marcat 553 de goluri, partida cu cele mai multe reușite fiind Hermannstadt – Poli Iași 6-2, din etapa a 8-a. CFR Cluj este echipa cu cele mai multe goluri marcate (56), iar Gloria Buzău are cea mai prietenoasă defensivă (51 de goluri încasate).

O statistica mediocră, negativă și totodată îngrijorătoare pentru pretendentele la titlu: pentru prima dată de când avem sistemul cu play-off, nicio echipă din cele 6 calificate nu a atins media de 2 puncte pe meci, o medie obișnuită pentru team-ul care ridică trofeul la final.

FCSB s-a apropiat de această medie (56 puncte în 30 de partide), în condițiile în care a luptat și pe bănosul front european. Acum că povestea cu Lyon pare rezolvată, roș-albaștrii încearcă să respecte o altă statistică: echipa care s-a clasat prima după sezonul regulat și-a păstrat locul de lider până la final.

Dar pentru că mai marii fotbalului românesc persistă în aplicarea regulii cu înjumătățirea punctelor, cel puțin la startul play-off-ului trenează un pic de suspans, între lider și Dinamo, ocupanta locului 5 fiind acum doar 2 puncte și un asterix, după ce trupa lui Kopic a beneficiat de rotunjire.

Click aici pentru programul complet din play-off și play-out în Superliga și clasamentele la zi

Un editorial de Vlad Bucurescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

FCSB – ”U” Cluj 1-0 și campioana en-titre urcă pe primul loc în Superliga

Caz unic în fotbalul european: campioană înainte de play-off

FCSB a câştigat derby-ul cu Dinamo (2-1) şi a urcat pe primul loc în Superligă