Editorial TVR Sport: Eternul derby al alegerilor

Dinamo - FCSB 1-2 în sezonul regulat / Profimedia Images
2 mai 2025, 08:57 (actualizat 2 mai 2025, 09:00)

În acest sfărșit de săptămână microbiștii ar fi trebuit să se bucure de o nouă confruntare a marilor orgolii din fotbalul intern între FCSB și Dinamo, doar că jocul are interzis duminică.

Etapa a 7-a din Superliga de fotbal poate rezolva în mare măsură deznodământul privind campioana sau, dimpotrivă, îl poate amâna în caz că Dinamo reușește o surpriză în mult așteptatul duel cu echipa lui Bec… Charalambous.

Liga Profesionistă de Fotbal și probabil mulți dintre doritorii să fie prezenți pe Arena Națională ar fi vrut ca partida să aibă loc duminică, numai că acest lucru a primit interzis de la factorul politic, pe motiv că în ultima zi a săptămânii mintea microbistului trebuie să fie cabrată exclusiv pe alegerile prezidențiale, nu cum va juca Dinamo tactic sau ce impact va avea revenirea lui Olaru.

Sigur, niciun politician de top și cu putere de decizie n-a ieșit public să anunțe că evenimentele sportive majore nu pot fi ținute în duminica alegerilor, totul s-a întâmplat pe șest și cu o complicitate ușor de bănuit a mai marilor fotbalului românesc, aceiași care pregătesc un număr impresionant de invitații pentru ca nume grele din politica de la București să încurajeze naționala României în meciul de luna viitoare cu Austria la Viena.

Cumva, Guvernul a surprins săptămâna trecută, când a decretat zi de doliu național sâmbătă, în memoria Papei Francisc, dar a dat liber la evenimentele sportive, inclusiv fotbalul, poate și pentru a pregăti acest embargou al cărui mesaj este limpede: „Mergeți la vot, nu la stadion!”.

Evident că spiritul civic este esențial într-un stat democratic, oamenii trebuie educați constant să-și exercite dreptul constituțional de a vota. Dar, dacă aceasta a fost logica pentru care FCSB – Dinamo se dispută într-o nefirească zi de luni, atunci aceiași alegători – încurajați să ia cu asalt secțiile de votare taman când ar fi trebuit să vedem un tackling ca lumea, un dribling fin, o pasă măiastră sau cât mai multe goluri în derby-ul de pe cel mai mare stadion al țării – puteau să aibă interzis și la obsesivele grătare prilejuite de 1 Mai. Și mai ales la puntea făcută cu week-endul aferent, când o grămadă de cetățeni ai spațiului mioritic dau năvală pe litoral ori pe cărările de munte ale patriei.

Or, acești cetățeni, după ce s-au răsfățat cu tone de mici, nenumărate navete cu bere, totul învăluit în „suavul” sunet al manelelor ascultate la un nivel al decibelilor ce stresează până și frunzele copacilor, acești cetățeni, spun, trebuie să se și întoarcă pe la casele lor. Mulți vor face asta fix duminică, atunci când vor avea deosebita plăcere să meargă bară la bară pe A2 ori Valea Prahovei, iar motivația de a atinge apoi ștampila de vot înainte de închiderea urnelor va fi slabă, dacă nu chiar nulă.

Revenind la meciul mutat cu forța în prima zi a săptămânii următoare, care era problema dacă partida era lăsată să se joace duminică de la ora 21, de exemplu, în loc de 20,30? Mai exact ora la care se închid urnele de vot în țară. Adică de Paște nu este niciun deranj să avem fotbal, dar în ziua reprogramării scrutinului inițial din noiembrie, nu.

În general, ingerința politicului în sport este condamnată în mare parte din lume, scoatem din context Kremlinul, Phenianul și altele de genul… În plus, fotbalul se bate cu pumnul în piept că el este stat în stat – și de multe ori chiar este. Acum însă, persistă într-un mesaj controversat pentru orice doritor să ia calea Parcului Național duminică, pentru a vedea pe viu un meci atât de important: alegător mai presus de microbist.

Editorial de Vlad Bucurescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă