Editorial BBC: Este aceasta vara turiștilor răi?

Mulți turiști se comportă greșit în vacanțe
Mulți turiști se comportă greșit în vacanțe
22 august 2023, 14:36

Săptămâna trecută, doi americani beți s-au strecurat într-o secțiune închisă a Turnului Eiffel și au dormit în picioare deasupra Parisului. Cu o săptămână înainte, o franțuzoaică a fost arestată pentru că a sculptat o inimă și inițialele ei în emblematicul Turn din Pisa din Italia. Un adolescent canadian a deformat luna trecută un templu japonez vechi de 1.200 de ani. Un bărbat din Bristol a gravat două nume în Colosseumul din Roma și a spus autorităților că nu cunoaște vârsta arenei. Și cine l-ar putea uita pe turistul german care a creat un spectacol în interiorul unui templu sacru din Bali, în timp ce se dezbrăca?

Dar vara aceasta nu reprezintă neapărat o excepție. De la Pompei la piramidele egiptene, unele dintre cele mai faimoase minuni create de om din lume sunt marcate de graffiti vechi de milenii, gravate pe pereții lor de către vizitatorii antici. Nu este un secret pentru nimeni că mulți dintre cei mai „mari” călători ai lumii – precum Cristofor Columb și Hernan Cortes – au fost printre cei mai răi. Și conform lui Lauren A Siegel, lector în turism și evenimente la Universitatea Greenwich din Londra, chiar în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, era obișnuit ca nobilii britanici care făceau Marele Tur al Europei să slăbească și să desconsidere oamenii și locurile pe care le vizitau.

În această perioadă turistică, fiecare nou raport de comportament nedemn, lipsit de respect duce la creșterea gradului de indignare colectivă.

Potrivit lui Siegel, spre deosebire de anii trecuți, mulți călători de astăzi concurează pentru aprecieri și vizualizări pe rețelele sociale. „Oamenii revin la acțiuni mai extreme pentru feedurile lor Instagram sau TikTok”, a menționat ea. În mod ironic, conturile de pe rețelele de socializare, cum ar fi popularul Passenger Shaming, sunt, de asemenea, folosite pentru a invoca un comportament insensibil și lipsit de respect.

David Beirman, un bursier adjunct la Universitatea de Tehnologie din Sydney, a remarcat că aproape 1,5 miliarde de oameni au călătorit la nivel internațional în 2019. În condițiile în care călătoriile au ajuns la cele mai înalte niveluri de înainte de pandemie, el a spus că este inevitabil că unii turiști vor crede că „este cool să pozeze nud în fața unui templu din Bali, să se îmbete într-un loc sfânt islamic sau să danseze în fața unui lagăr de concentrare nazist”.

Gail Saltz, gazda podcastului „Cum pot ajuta?”, a spus că vede și alți factori în joc, inclusiv „călătoriile de răzbunare” după ani de izolare și anxietate generate de pandemie. „Oamenii au acest sentiment că este corect că acum pot să facă lucruri pe care nu au apucat să le facă și pot să le facă purtând un fel de pică”, a spus ea. „Ei vin cu o mentalitate conform căreia [țările străine sunt] o mare petrecere și pot să fac ceea ce vreau”.

În special, Saltz nu este surprins de numărul de oameni prinși gravându-și numele pe monumente antice. „Ei cred că aceasta este o șansă de a se imortaliza.”

Cu toate acestea, titlurile rușinoase din această vară pot oferi o oportunitate de schimbare. Cu fiecare nouă infracțiune, ni se reamintește că de fapt călătoriile internaționale sunt un privilegiu.

Nicăieri acest adevăr nu a ieșit mai mult la suprafața decât în Hawaii. În timp ce cele mai mortale incendii din istoria modernă a SUA au răvășit părți din Maui (una dintre cele mai populare destinații turistice din SUA), mii de călători de plajă au continuat să zboare, un localnic spunând BBC că turiștii înotau în ” aceleași ape în care a murit poporul nostru în urmă cu trei zile”.

Lucrul frumos despre călătorii este că minunile lumii devin și mai interesante după ce chiar le vizitezi. Ne pasă mai profund de ceea ce știm și suntem mai predispuși să contribuim la protejarea acestuia – sau cel puțin să nu-l distrugem.

Filmul recent Oppenheimer evidențiază în mod acut ideea. Într-o scenă memorabilă, Secretarul de Război al SUA, Henry Stimson, îndepărtează în mod intenționat Kyoto de pe lista orașelor vizate pentru bomba atomică. Vechea capitală japoneză, cu templele și mănăstirile sale, era prea prețioasă pentru a fi distrusă. Știa asta, a spus el, pentru că a făcut luna de miere acolo. În film, este o glumă, dar mesajul este real. Nu facem rău a ceea ce ne este drag.

Mai multe destinații au adoptat o abordare proactivă a acestei idei. Punctele fierbinți de turism precum Bali și Islanda le cer acum turiștilor să promită că le vor respecta cultura și mediul după ce îl vizitează. Palau cere vizitatorilor să semneze un angajament ecologic la sosire. Locațiile de „tip bucket list” (listă cu dorințe în viață) reglementează tot mai mult turiștii. Vizitatorii Australiei nu mai pot urca pe Uluru (Ayres Rock), deoarece țara îl recunoaște ca un loc sacru aborigen. Între timp, Amsterdam a lansat recent o campanie publicitară „stay-away” (stai departe) care vizează britanicii beți.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Paștele la mănăstire, departe de agitația orașelor