Dulciuri tradiționale din secuime. Turta dulce și colacul secuiesc, cele mai apreciate

20 septembrie 2019, 09:39

Frământată după rețeta tradițională și coaptă în cuptor de lut, turta dulce prinde un gust unic. Contează și forma finală. De patru generații, o familie din secuime, se mândrește cu dulcele de poveste.

În bucătărie am găsit peste 300 de forme pentru turta dulce. De la pisicuțe și inimioare până la căluți și steluțe.

Decorarea turtelor se face manual și la comanda, iar familia este bucuroasă să împărtășească tradiția tuturor curioșilor.

O bucată de turtă dulce costă între 5 și 30 de lei. Iar comenzile vin mereu. Firmele mari au cerut deja turte pentru pachetele de Crăciun.

La concurența este colacul secuiesc. Preparat din coca dulce, copt pe jar și învelit într-o crustă de zahar cu nucă, scorțișoară sau cacao, kurtos este desertul preferat in secuime.

În Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, localnicii organizează de vreo trei ani și un festival la care se mândresc cu minunatul lor colac secuiesc.

Anul acesta, câștigătorul celui mai bun kurtos a răsucit un colac de 14 metri. În mod obișnuit, un Kurtos Kolak costă între 10 și 12 lei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite