Marți 29 aprilie 2025 | București 6˚C / Senin

DSU: ”Miercurea sirenelor”, exerciţiu naţional de alarmare publică, între orele 10.00 şi 11.00

Săptămâna protecției civile. sursa foto: Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
26 februarie 2025, 06:24 (actualizat 26 februarie 2025, 11:11)

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că miercuri, între orele 10:00 şi 11:00, va avea loc un exerciţiu naţional, pentru verificarea funcţionării corespunzătoare a sistemului de alarmare a populaţiei.

”Ştiai că sunetul sirenelor din spaţiile publice, mesajele RO-ALERT şi notificările transmise prin aplicaţia mobilă DSU pot anunţa riscul producerii unor situaţii de urgenţă cu impact major asupra comunităţilor? Mâine, 26 februarie 2025, în intervalul orar 10:00-11:00, va fi reluat exerciţiul naţional ‘Miercurea sirenelor’. Astfel, se va verifica funcţionarea corespunzătoare a sistemului de alarmare prin acţionarea sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei. Aşadar, nu vă panicaţi!”, a transmis DSU, într-o postare pe Facebook.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările ISUBIF în contextul exerciţiului de alarmare publică pentru verificarea funcţionării sirenelor.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului, acest exerciţiu este desfăşurat în contextul organizării la nivel naţional a evenimentului Săptămâna Protecţiei Civile, în perioada 26 februarie – 4 martie.

„În cadrul exerciţiului de miercuri va fi acţionat semnalul ‘Alarmă la dezastre’, care presupune iminenţa producerii unor calamităţi cu impact major asupra comunităţilor. Semnalul sonor este compus din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde”, a precizat ISUBIF.

Cele mai întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată producerea unor viituri, a indicat sursa citată.

De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare poate fi utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase sau în cazul ruperii unor baraje hidrotehnice. 

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat luni reluarea exerciţiului „Miercurea sirenelor”. „O să avem sirenele de alarmare nu pentru a aduce panica, ci pentru a face o verificare a sistemului, a conştientiza populaţia”, a spus atunci Raed Arafat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite