Droguri îngropate în pădure şi pe marginea lacului. Clienții primeau apoi coordonate GPS cu locul exact. 7 suspecți au fost arestați
Peste 50 de kilograme de stupefiante au fost capturate de polițiștii și procuroii antidrog din Oradea. Substanțele interzise, cu o valoare de piață de aproape 2 milioane de euro, erau aduse, cel mai probabil, din Olanda. Polițiștii urmăreau gruparea de traficanți încă de la sfîrșitul anului trecut, dar au așteptat momentul în care toți membrii rețelei să fie prinși pe teritoriul României.
Gruparea bihoreană care importa zeci de kilograme de cristal credea că e la adăpost dacă face comenzile online.
Mihaela Porime, purtător de cuvânt DIICOT: Poliția a aflat cum operau pe platforme precum Telegram. Drogurile se ambalau în pungi și se îngropau în păduri sau maluri de ape. Apoi le dădeau clienților coordonate GPS cu locul exact. Traficanții își aduceau marfa din Olanda.
Cătălin Ţone, specialist antidrog: contactul cu rețelele care fabrică droguri în Oalnda, Belgia sau Cehia în cazul cantităților importante se face numai prin recomandare. Dacă se cunosc, se percep anumite garanții, sume de bani în avans penru a nu se păcăli între ei dacă vorbim despre un nivel superior, o rețea importantă se filtrează acești clienți.
Pe 4 mai polițiștii au organizat un flagrant în zona unui lac de lângă Oradea și a două zi au făcut o captură semnificativă.
Alin Laza, purtător de cuvânt al IPJ Bihor: În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate peste 51 kilograme droguri de mare risc și aproximativ 900 grame canabis, 5 kilograme bicarbonat de sodiu, utilizat pentru prepararea drogurilor, 5 cântare electronice de precizie, un aparat de vidat, laptopuri și dispozitive de stocare a datelor, sumele de 314.560 lei și 2200 euro, precum și alte mijloace de probă.
5 dintre cei 7 reținuți au ajuns în arest preventiv.
Marius Popescu, jurnalist TVR: Liderul grupării a mai fost arestat în în urmă cu 9 ani. Atunci, spun surse judiciare, a înființat un laborator în spălătoria unui bloc din Oradea și a confecționat etnobotanice, în realitate combinații chimice extrem de periculoase.
O parte dintre droguri au fost depistate cu ajutorul unui ciobănesc german al Direcției Vamale din Cluj.