Drogul ”Zombie” care face ravagii în SUA a ajuns și în Europa. Xilazina necrozează țesuturi și duce la amputări. Este letală în caz de supradozaj

Este alertă în Europa după ce s-au semnalat primele cazuri de consum a unui drog extrem de puternic, care a făcut ravagii în Statele Unite. O substanță periculoasă, deja responsabilă pentru o criză de sănătate în Statele Unite, a pătruns acum pe piața drogurilor din Marea Britanie și a fost asociată cu cel puțin 11 decese, arată cercetările.
Xilazina, un tip de tranchilizant destinat animalelor, clasificat ca o „amenințare emergentă” de Casa Albă, cauzează leziuni necrotice dureroase care pot duce la amputații, iar utilizarea sa poate fi letală în caz de supradozaj.
În Statele Unite, este adesea combinat cu fentanil pentru a îmbunătăți experiența recreativă a consumatorilor de heroină.
Recent, drogul a fost descoperit la 16 persoane în Marea Britanie și a fost asociat cu 11 decese, începând cu cazul unui bărbat de 43 de ani, în mai 2022. Acesta a fost primul deces legat de xilazină raportat în afara Americii de Nord și primul în Marea Britanie.
Cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că xilazina s-a răspândit într-o varietate mai largă de substanțe ilicite în Marea Britanie, inclusiv cocaină, tablete contrafăcute de codeină și diazepam (Valium), precum și vape-uri de canabis THC.
Pe fondul avertismentelor din primăvara anului trecut din partea administrației Biden cu privire la creșterea deceselor legate de xilazină, unele regiuni au raportat o creștere de unsprezece ori între 2020 și 2021, iar experții britanici solicită măsuri urgente pentru a evita o criză similară.
Dr. Caroline Copeland, de la King’s College din Londra, a subliniat importanța testării îmbunătățite pentru identificarea substanțelor contaminate și a cerut investiții mai ample în programe de tratament pentru dependența de droguri.
Xilazina, cunoscută și sub numele de „tranq” sau „tranq dope”, este folosită în principal de veterinari pentru a calma animalele mari, dar poate avea efecte devastatoare asupra oamenilor, inclusiv scăderea ritmului cardiac și respirator, precum și apariția de leziuni grave ale pielii.

Cu toate că efectele acute ale supradozajului sunt înspăimântătoare, consecințele pe termen lung, cum ar fi ulcerul cronic al pielii, pot fi la fel de periculoase, provocând uneori necesitatea amputării membrului afectat.
În contextul unei piețe ilicite în continuă schimbare, autoritățile britanice sunt confruntate cu provocări din ce în ce mai mari în ceea ce privește gestionarea riscurilor asociate consumului de droguri, fiind necesare măsuri preventive și de intervenție adaptate la această evoluție.
Nu au fost încă raportate cazuri de folosire a acestui drog în Romania, însă și noi avem o problemă cu creșterea consumului de droguri.
Raportul european privind drogurile din 2023 arată că impactul consumului de droguri ilegale se observă acum aproape pretutindeni în societatea europeană. Aproape toate substanțele cu proprietăți psihoactive au potențialul de a fi utilizate ca drog. Asta înseamnă că toată lumea, poate fi afectată, direct sau indirect, de consumul de droguri ilegale și de problemele asociate acestuia.