Două tablouri, dispărute în mod misterios dintr-un muzeu din Zurich, au reapărut după un an, în circumstanţe la fel de obscure

27 mai 2024, 14:17 (actualizat 27 mai 2024, 14:19)

Două tablouri care au dispărut în mod misterios din Kunsthaus, Zurich, muzeu care adăposteşte una dintre cele mai prestigioase colecţii de artă din întreaga Elveţie, au reapărut în circumstanţe la fel de obscure, a anunţat duminică muzeul, potrivit AFP.

Cele două opere ”au reapărut în bune condiţii şi vor putea în curând să fie din nou expuse printre colecţii”, a subliniat muzeul.

La începutul anului 2023, Kunsthaus pierduse urma celor două tablouri, care erau expuse în rame cu sticlă: un tablou, semnat de Robert van den Hoecke, data de la mijlocul secolului al XVII-lea şi înfăţişa soldaţi într-o tabără militară, iar al doilea, o natură moartă cu o vază de flori, era realizat de Dirck de Bray în 1673.

Tablourile, de format mic, – împrumutate de colecţionari privaţi – au fost date jos de pe pereţii muzeului odată cu alte 700 de opere pentru a fi curăţate şi restaurante după ce muzeul a fost afectat de un incendiu izbucnit în noaptea de 2 spre 3 august 2022.

Incidentul a stârnit nelinişti, mai ales că aproape trei sferturi din colecţia de picturi şi sculpturi reprezintă donaţii ale unor persoane particulare sau împrumuturi permanente.

”După examinarea tablourilor de serviciul de restaurare de la Kunsthaus, am putut constata că starea celor două tablouri este bună”, a subliniat instituţia.

Reapariţia tablourilor este învăluită în mister, iar Kunsthaus a precizat că, în contextul unei anchete în curs a poliţiei, ”nicio altă informaţie nu poate fi furnizată pentru moment”.

Ann Demeester, directoarea muzeului, şi Philipp Hildebrand, preşedinte al societăţii de artă din cadrul Kunsthaus Zurich, au spus că sunt ”extrem de fericiţi că au regăsit aceste două tablouri preţioase” şi au subliniat că ”bucuria proprietarului privat şi a familiei sale este de asemenea foarte mare”.

Nu a fost constatată lipsa niciunei alte lucrări în urma inventarului minuţios realizat după incendiu.

Muzeul a înscris cele două tablouri în Registrul operelor de artă pierdute, cea mai mare bază de date din lume cu opere de artă pierdute sau furate.

Potrivit paginii de internet a muzeului, colecţiile Kunsthaus includ aproape 4.000 de picturi şi sculpturi şi 95.000 de opere grafice, datând din secolul al XIII-lea până în zilele noastre. Circa 1.000 de opere sunt expuse în permanenţă.

Muzeul dispune de asemenea de o colecţie importată de lucrări semnate de Edward Munch şi Alberto Giacometti.

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite