Donald Trump închide instituțiile Europa Liberă și Vocea Americii

Peste 1.300 de angajați ai postului „Vocea Americii” au fost trimiși în concedii administrative pe termen nelimitat, iar „Europa Liberă” a rămas fără finanțare, după ce președintele SUA, Donald Trump, a semnat un decret privind reduceri bugetare în cadrul Agenției pentru Media Globală a SUA (USAGM). Aceasta supraveghea cinci mari corporații media americane, potrivit stiri.md.
„Pentru prima dată în 83 de ani, legendarul „Vocea Americii’” a fost redus la tăcere”, a declarat directorul postului, Michael Abramowitz, transmite Știri.md, cu referire la ziua.md.
Acesta a precizat că managementul a încercat să reformeze radiodifuzorul și a făcut progrese, dar, din cauza deciziilor noii administrații, postul „nu mai poate îndeplini misiunea sa vitală” într-un context în care „adversarii Americii, precum Iranul, China și Rusia, investesc miliarde de dolari în propagandă menită să discrediteze Statele Unite”.
Abramowitz a adăugat că, chiar dacă agenția care gestiona postul „va supraviețui într-o formă sau alta”, situația actuală va afecta grav capacitatea „Vocii Americii” de a contribui la „un mediu sigur și liber” prin furnizarea de „știri obiective și echilibrate” celor care „trăiesc sub dictaturi”.
Organizațiile internaționale de presă, inclusiv „Reporteri fără frontiere”, au condamnat decizia președintelui SUA, susținând că aceasta „amenință libertatea presei la nivel global și anulează opt decenii de eforturi americane pentru susținerea fluxului liber de informații”.
Cu o zi înainte, Trump a ordonat „desființarea în cea mai mare măsură posibilă a structurilor și funcțiilor neesențiale” din șapte agenții federale, inclusiv USAGM, care avea un buget de 270 de milioane de dolari. Agenția superviza atât „Vocea Americii”, cât și „Radio Europa Liberă/Radio Libertatea” – ambele desemnate de Rusia drept „agenți străini”, iar „Radio Europa Liberă” fiind considerată și „organizație indezirabilă”.
Președintele și directorul general al „Radio Europa Liberă”, Steven Capus, a reacționat dur la decizie.
„Ayatollahii iranieni, liderii comuniști din China și autocrații de la Moscova și Minsk vor sărbători căderea „Radio Europa Liberă” după 75 de ani. Dacă le oferim această victorie, îi facem mai puternici, iar America mai slabă”, a declarat Capus.
Administrația Trump a criticat în mod repetat „Vocea Americii” pentru presupuse încălcări ale standardelor jurnalistice și lipsă de responsabilitate. Casa Albă a invocat mai multe exemple:
- Un articol din octombrie 2020 în care postul sugera că Rusia ar putea fi implicată în scandalul laptopului lui Hunter Biden, fiul fostului președinte Joe Biden – aspect pe care Trump l-a considerat o încercare de a „ascunde adevărul”.
- O directivă internă prin care jurnaliștii „Vocii Americii” au fost instruiți să nu se refere la Hamas drept organizație teroristă, „decât în citate oficiale”.
- Postări pe rețelele sociale în care jurnaliștii postului ar fi făcut comentarii critice la adresa lui Trump, deși politica instituției impunea imparțialitate.
„Contribuabilii americani nu vor mai fi forțați să finanțeze propagandă radicală”, a transmis Casa Albă într-un comunicat oficial.
Dizolvarea „Vocii Americii” și a altor agenții federale face parte dintr-un plan mai amplu de reformare a guvernului SUA, implementat prin noul Departament pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), condus de Elon Musk.
Musk a susținut public eliminarea „Vocii Americii” și „Radio Europa Liberă”, susținând că „nimeni nu le mai ascultă”. Potrivit acestuia, cele două instituții erau „precum niște radicali de stânga care vorbesc singuri” și „ard un miliard de dolari anual din banii contribuabililor americani”.