Doi miniștri israelieni au amenințat că vor demisiona dacă Netanyahu acceptă propunerea de încetare a focului în Gaza prezentată de Biden

SUA-Israel/Foto: Arhivă
2 iunie 2024, 11:51 (actualizat 2 iunie 2024, 12:28)

Doi miniștri israelieni de extremă-dreapta au amenințat că vor demisiona și vor duce la prăbușirea coaliției de guvernare dacă premierul Benjamin Netanyahu va accepta propunerea de încetare a focului în Gaza prezentată vineri de președintele american Joe Biden, potrivit BBC.

Ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, și ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, au declarat că se opun încheierii oricărui acord înainte ca Hamas să fie distrus.

Însă liderul opoziției, Yair Lapid, a promis că va susține guvernul dacă Netanyahu va sprijini planul.

Premierul însuși a insistat că nu va exista un armistițiu permanent până când capacitățile militare și de guvernare ale Hamas nu vor fi distruse și până când toți ostaticii nu vor fi eliberați.

Propunerea în trei etape a lui Biden ar începe cu o încetare a focului de șase săptămâni în care Forțele de Apărare Israeliene (IDF) s-ar retrage din zonele populate din Gaza. Acordul ar conduce în cele din urmă la eliberarea tuturor ostaticilor, la o „încetare permanentă a ostilităților” și la un plan major de reconstrucție pentru Gaza.

Însă, într-o postare pe rețelele de socializare sâmbătă, Smotrich a declarat că i-a spus lui Netanyahu că ”nu va face parte dintr-un guvern care este de acord cu planul propus și care pune capăt războiului fără a distruge Hamas și fără a aduce înapoi toți ostaticii”.

Ben-Gvir a declarat că ”acordul înseamnă sfârșitul războiului și abandonarea obiectivului de a distruge Hamas. Acesta este un acord nesăbuit, care constituie o victorie pentru terorism și o amenințare la adresa securității statului Israel”. El a promis să ”dizolve guvernul” în loc să accepte propunerea.

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Tel Aviv, cerând guvernului israelian să accepte planul propus de dl Biden. Mulți manifestanți au cerut, de asemenea, demisia lui Netanyahu, iar unii au declarat reporterilor că se tem că premierul ar putea submina propunerea.

Un grup care militează pentru aducerea acasă a ostaticilor israelieni capturați de Hamas a avertizat că o astfel de acțiune ar pune în pericol viețile celor reținuți în Gaza.

Au izbucnit altercații între protestatari și poliție, care a folosit ofițeri și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Potrivit rapoartelor, unii demonstranți au fost reținuți.

Protestele au devenit o obișnuință la Tel Aviv în ultimele luni, în timp ce familiile ostaticilor și alți militanți antiguvernamentali au organizat mitinguri în care au cerut un acord privind ostaticii – precum și ca Netanyahu să demisioneze sau să convoace alegeri.

Israel și Hamas, îndemnate să finalizeze planul propus de Biden

Într-o declarație comună de sâmbătă, mediatorii din Egipt, Qatar și SUA au îndemnat atât Israelul, cât și Hamas să ”finalizeze” planul propus de Biden.

Într-o declarație comună de sâmbătă, mediatorii din Egipt, Qatar și SUA au îndemnat atât Israelul, cât și Hamas să „finalizeze” acordul propus de Biden.

Oficialii au declarat că, „în calitate de mediatori în discuțiile în curs de desfășurare pentru a asigura încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor și a deținuților”, ei ”fac apel atât la Hamas, cât și la Israel să finalizeze acordul care cuprinde principiile prezentate de președintele Joe Biden”.

Premierul britanic, Rishi Sunak, și-a oferit, de asemenea, sprijinul pentru acest plan, declarând reporterilor că guvernul său ar putea ”inunda Gaza cu mult mai mult ajutor” dacă Hamas acceptă planul de încetare a focului.

Într-o declarație făcută după ce Biden a prezentat planul, biroul lui Netanyahu a insistat asupra faptului că ”condițiile Israelului pentru a pune capăt războiului nu s-au schimbat”.

Mai mult de 36.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului, potrivit Ministerului Sănătății, condus de Hamas.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite