Dispute pe tema pensiilor funcționarilor români de la Bruxelles
Prevederea care i-a învrăjbit pe parlamentarii noştri se referă la banii care ar trebui transferaţi la Bruxelles. Mai exact, statul calculează cu ce sumă a contribuit de-a lungul anilor la sistemul românesc de pensii Pilonul 1 respectivul funcţionar. Banii vor fi transferaţi într-un cont, la Bruxelles, pentru ca funcţionarul să poată primi o pensie de la Uniunea Europeană.
Ordonanța îi scuteşte pe funcționarii români de la Bruxelles de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care au dreptul la pensie, respectiv, să fi contribuit 15 ani la sistemul de pensii și să aibă vârsta standard de pensionare.
Critici vin şi din partea sindicatului care-i reprezintă pe funcţionarii angajaţi în România.
Inițatorii legii susțin că România poate fi sancționată de Comisia Europeană dacă nu adoptă actul normativ, iar fiecare zi de întârziere ne-ar putea costa 120.000 de euro.
În următorii doi ani, 550 de funcționari români la Bruxelles ar urma să se pensioneze. 50 dintre ei îndeplinesc deja condițiile de pensionare, dar nu și-au primit banii în cont, deși ordonanța de urgență este de anul trecut în vigoare. Motivul: parlamentul încă nu a decis dacă respinge sau nu ordonanța.
Până nu se va lua o decizie în Parlament, Casa Națională de Pensii nu va da drumul la bani.