Dispariţia pieselor din patrimoniul României – tema discuţiilor dintre ministrul Justiţiei şi omologul olandez

Brățări dacice/Foto: Profimedia Images
31 ianuarie 2025, 10:57

Ministrul român al Justiţiei, Radu Marinescu, i-a solicitat omologului olandez „continuarea eforturilor pentru soluţionarea eficientă” a cazului dispariţiei pieselor din tezaurul dacic al României şi şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi părţii olandeze tot sprijinul necesar.

În contextul reuniunii informale de la Varşovia a miniştrilor de justiţie din statele membre ale Uniunii Europene, joi, ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul justiţiei şi securităţii din Regatul Ţărilor de Jos, David van Weel, în legătură cu dispariţia, de la Muzeul Drents, a pieselor din tezaurul dacic al României, scrie Agerpres.

Oficialul român a menţionat că dispariţia pieselor din tezaurul dacic al României a cauzat multă îngrijorare în societate, dată fiind importanţa acestor bunuri de patrimoniu, şi a provocat reacţii emoţionale puternice în rândul opiniei publice. Totodată, a menţionat măsurile dispuse de Guvernul României, la nivelul căruia a fost organizată o celulă de criză pentru coordonarea eficientă a activităţilor legate de recuperarea celor patru piese de patrimoniu care au fost furate, se precizează vineri pe pagina de Facebook a Ministerului român al Justiţiei.

De asemenea, Radu Marinescu a subliniat că este pe deplin conştient de faptul că autorităţile olandeze competente depun toate eforturile pentru a investiga rapid acest caz în vederea identificării şi prinderii autorilor, precum şi a recuperării bunurilor de patrimoniu furate. Până în prezent au fost reţinute trei persoane suspecte.

„În contextul bunei funcţionări a cooperării judiciare între partea română şi partea olandeză, ministrul Justiţiei a solicitat ministrului van Weel continuarea eforturilor susţinute pentru soluţionarea eficientă a acestui caz şi a exprimat disponibilitatea de a oferi părţii olandeze tot sprijinul necesar. Oficialul olandez a precizat că înţelege pe deplin poziţia părţii române şi a dat asigurări că autorităţile olandeze depun toate eforturile în vederea soluţionării cu celeritate a cazului şi a recuperării bunurilor de patrimoniu. A subliniat totodată că autorităţile olandeze vor menţine un contact strâns cu cele române, pe durata efectuării investigaţiilor”, precizează sursa citată.

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o spargere la Muzeul Drents în urma căreia au fost furate coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României. Se presupune că cel puţin trei persoane ar fi fost implicate în jaf, pe baza imaginilor de supraveghere surprinse în timpul incidentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite