Disecția unui interviu. NY Times: Trump, Putin, Carlson și schimbarea șocantă din politica americană

Vladimir Putin intervievat de Tucker Carlson
Vladimir Putin intervievat de Tucker Carlson / Profimedia Images
9 februarie 2024, 09:09

Un interviu cu liderul Rusiei și rezistența Congresului față de ajutorul acordat Ucrainei subliniază transformarea partidelor și a electoratului din Statele Unite la mai bine de trei decenii după Războiul Rece, scrie The New York Times.

Ideea a fost de a-l izola, de a-l transforma într-un paria, de a-l pune în vitrină pentru încălcări nerușinate ale dreptului internațional. L-au dat afară din clubul liderilor mondiali, au tăiat economia țării sale, au emis chiar un mandat de arestare împotriva sa pentru crime de război.

Dar Vladimir Putin nu pare atât de izolat în aceste zile. Omul mânat de fantasme țariste, care a invadat o țară vecină, ucigând și rănind sute de mii de oameni, trăiește un moment de glorie în Statele Unite, notează NY Times.

Cu ajutorul unei foste vedete populiste de la Fox News și al celui mai bogat om din America, Putin a obținut o platformă pentru a-și justifica acțiunile, chiar și în timp ce jurnaliști ruși și americani lâncezesc în închisorile sale. Candidatul său favorit este pe cale să câștige nominalizarea republicană la președinție, în timp ce Congresul cântărește abandonarea Ucrainei.

Apariția de aventurier militar a lui Putin cu Tucker Carlson pe platforma de socializare a lui Elon Musk, pe fondul dezbaterii privind ajutorul de securitate de la Capitol Hill, condusă de Donald Trump, ne oferă un moment de reflecție asupra transformării amețitoare a politicii americane din ultimii ani.

Un Partid Republican care, cândva, se definea prin rezistența musculoasă față de Rusia, s-a orientat tot mai mult spre o formă de neo-izolaționism, pe alocuri cu simpatie față de Moscova.

„Americanii au clipit”

În loc să fie văzut în postura unui autocrat nemilos care a declanșat cel mai violent război din Europa de la căderea naziștilor, Putin s-a transformat într-un fel de aliat al anumitor forțe de dreapta din Statele Unite, nu în ultimul rând al lui Trump, care i-a lăudat agresiunea ca fiind „genială” chiar înainte ca forțele ruse să ia cu asalt granița cu Ucraina în 2022.

Putin pare să se impună în capitala americană într-un mod care ar fi fost cândva de neconceput, cu ajutorul unui partid care încă îi aduce un omagiu lui Ronald Reagan, atrage atenția NY Times.

„Pentru Putin, este o manifestare a slăbiciunii americane”, a declarat Evghenia Albaț, o jurnalistă rusă independentă care s-a mutat anul trecut în Statele Unite după amenințări cu urmărirea penală. Pentru Putin, spune ea, interviul lui Carlson dovedește că „americanii și-au dat seama că au pierdut războiul cu el” și că „îi trimit un emisar apropiat de viitorul președinte pentru a-i confirma succesul”. De asemenea, pentru Putin, a adăugat ea, asta are și un scop intern. „Este un mesaj către elite, care susțin încetarea focului: Vedeți, americanii au clipit”.

O schimbare șocantă

Dar politica americană nu avea nevoie de Putin pentru a fi tulbure. Creșterea nativismului, a populismului și a polarizării sunt fenomene interne cu rădăcini istorice.

După decenii de consens bipartizan dur în Războiul Rece față de rolul Americii în lume, globalizarea, imigrația în masă și războaiele externe au discreditat pentru mulți vechea gândire și au deschis ușa unor figuri precum Trump, a cărui promisiune de a pune „America pe primul loc” a rezonat în zone largi ale țării.

Cu toate acestea, schimbarea devine șocantă când vine vorba de Putin, al cărui guvern și-a petrecut ani de zile pompând dezinformare în mediile sociale americane.

Prezentându-se ca un apărător al civilizației tradiționale împotriva decăderii morale a Occidentului, un loc al „satanismului” cu „diverse presupuse genuri”, Putin și-a construit un fel de adepți în Statele Unite.

Unul din patru americani, adică 26 la sută, are o părere favorabilă despre liderul rus, potrivit unui sondaj realizat de YouGov, în creștere de la doar 15 la sută la începutul anului 2021, înainte de invadarea pe scară largă a Ucrainei. Chiar dacă această cifră este o valoare aberantă în comparație cu alte sondaje, ea sugerează că există un anumit public pentru stăpânul Kremlinului, subliniază NY Times.

Răzgândirea lui Carlson

Carlson se numără printre cei care au devenit dispuși să asculte și să transmită mesajul Rusiei către americani. După cum au remarcat și alții, Tucker Carlson obișnuia să se refere la Putin ca la „dictatorul rus” care este „în alianță cu dușmanii noștri”, dar acum susține că Moscova a fost înțeleasă greșit, sau cel puțin nu a fost auzită. Atacurile sale la adresa Ucrainei au fost repetate cu bucurie în presa de stat rusă.

Într-un videoclip în care își explica decizia de a-l intervieva pe Putin, Carlson a afirmat că americanii și alți vorbitori de limbă engleză nu sunt conștienți de ceea ce se întâmplă cu adevărat în războiul din Ucraina.

„Nimeni nu le-a spus adevărul”, a spus Carlson. „Mijloacele lor de informare în masă sunt corupte. Își mint cititorii și telespectatorii”.

Nu contează că până și Kremlinul a spus că Tucker Carlson a mințit atunci când a afirmat că îi oferă lui Putin o platformă pentru că „niciun jurnalist occidental nu s-a deranjat să-l intervieveze”.

O mulțime de organizații de știri occidentale au solicitat interviuri de la invazia din 2022, după cum a confirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, dar Kremlinul l-a ales pe Carlson pentru că l-a considerat mai deschis decât „presa anglo-saxonă tradițională”.

Interviul

Interviul de două ore postat online joi seară nu a fost tocmai captivant. Putin a sărit peste întrebările de deschidere ale lui Carlson pentru a ține o prelegere de aproape o jumătate de oră despre istoria Rusiei și a Ucrainei începând cu anul 832, urmată de litania sa tipică față de comportamentul Occidentului.

Tucker Carlson l-a presat pe Putin să-l elibereze pe Evan Gershkovich, reporterul de la Wall Street Journal arestat în Rusia în urmă cu un an pentru acuzații de spionaj, dar abia a izbutit să fie lăsat de Putin să vorbească fără întrerupere.

Decizia sa de a-i oferi lui Putin un loc de joacă a declanșat un val previzibil de indignare. Fostul secretar de stat Hillary Clinton l-a numit pe Carlson „idiot util”, adoptând expresia lui Lenin pentru marionetele occidentale, iar fostul reprezentant Adam Kinzinger, republican din Illinois, l-a numit „trădător”.

Clinton a sugerat că interviul subliniază un fenomen mai larg și îngrijorător din Statele Unite. „Este un semn că există oameni în această țară, în acest moment, care sunt ca o a cincea coloană pentru Vladimir Putin”, a spus ea la MSNBC.

Printre cei mai frustrați de acest lucru se numără republicanii tradiționali, precum senatorul Mitch McConnell, liderul partidului în Senat, care se confruntă cu un scepticism tot mai mare legat de ajutorul pentru Ucraina în cadrul propriului partid.

În timp ce 11 republicani din Senat au votat împotriva ajutorului în mai 2022, la scurt timp după invazie, 31 au votat joi împotriva avansării ajutorului și rămâne neclar dacă republicanii din Camera Reprezentanților vor permite un vot asupra pachetului.

Kinzinger, care s-a despărțit de Trump și a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai săi, a reamintit că republicanii obișnuiau să-l atace pe președintele Barack Obama, reproșându-i nu făcuse mai mult pentru a ajuta Ucraina atunci când Rusia a ocupat Crimeea în 2014.

„În schimb, cei de azi l-ar fi atacat pe Obama în 2014 pentru că a făcut prea multe pentru Ucraina”, a scris Kinzinger pe o rețea de socializare.

Între timp, în culise, Trump este hotărât să-și recâștige vechea funcție. Deși anchetatorii lui Robert S. Mueller nu au descoperit în 2019 nicio conspirație penală între Trump și Rusia lui Putin în timpul campaniei din 2016, afinitatea enigmatică a fostului președinte pentru conducătorul rus rămâne pronunțată și, pentru mulți, încă derutantă.

Chiar și într-un discurs recent de campanie, Trump a invocat aprobativ opinia lui Putin pentru a argumenta că Departamentul de Justiție îl urmărește în mod nedrept, citându-l pe liderul rus care a spus că dosarul juridic împotriva fostului președinte „arată putreziciunea sistemului politic american”.

Cu altă ocazie, Trump a precizat că ar renunța cu plăcere la teritoriul ucrainean pentru a determina Rusia să pună capăt conflictului.

Putin a luat notă de această nuanță. Și în timp ce-și transmite mesajul pe rețelele de socializare și urmărește cum legislatorii americani ezită să înarmeze victimele agresiunii sale și așteaptă rezultatul cursei prezidențiale, liderul rus vede o cale de ieșire din boxa acuzaților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite