Discuții tensionate la Camera Deputaților pe tema proiectelor care permit doborârea dronelor inamice intrate ilegal pe teritoriul național și desfășurarea misiunilor militare pe timp de pace

19 februarie 2025, 19:33 (actualizat 19 februarie 2025, 19:46)

Camera Deputaților a adoptat cu dezbateri tensionate proiectele de lege care permit operațiuni militare pe teritoriul național pe timp de pace, inclusiv doborârea dronelor care intră pe teritoriul nostru. Guvernul, parlamentarii puterii și cei de la USR susțin că legea e urgentă pentru apărarea locuitorilor de la graniţa cu Ucraina, în timp ce opoziția suveranistă acuză cedarea puterii armatei române forțelor militare NATO. Senatul va da votul final.

Discuțiile tensionate din comisia de apărare a Camerei Deputaților pe tema proiectelor care permit doborârea dronelor inamice intrate ilegal pe teritoriul național și desfășurarea misiunilor militare pe timp de pace au continuat pe același ton în ședința plenului.

Pe de o parte, reprezentanții Guvernului, susținuți de parlamentarii de la putere, dar și de formațiunea de opoziție USR, și de cealaltă parte grupurile suveraniste și-au aruncat replici acide.

Proiectul de lege privind controlul spațiului aerian național prevede că MApN, prin Statul Major al Apărării, poate transfera comanda armatei române, pe o perioadă determinată, către autoritățile militare NATO.

Parlamentarii din coaliția de guvernare, dar și cei ai USR, susțin că este un mecanism tehnic și legal absolut necesar pentru apărarea românilor din localitățile de la frontiera cu Ucraina, alertați frecvent din cauza atacurilor cu drone lansate de ruși.

Proiectul privind misiunile militare pe timp de pace permite militarilor români și aliaților să intervină într-o anumită regiune, chiar dacă în țară nu este instituită stare de război sau de asediu. Intervenția este aprobată de președintele României la propunerea CSAT.

AUR, SOS și POT s-au opus ca proiectele de lege să ajungă la votul final. Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major al Apărării, poate efectua transferul de autoritate către autoritățile militare desemnate ale Alianței Nord-Atlantice asupra elementelor naționale din compunerea structurii de forțe a armatei care execută misiuni specifice pentru controlul utilizării spațiului aerian național, în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană şi Antirachetă NATO sau în cadrul unor coaliții, pe o durată determinată, în condițiile legii române și ale tratatelor la care România este parte.

Șeful Statului Major al Armatei salută decizia Camerei Deputaților.

Proiectele a fost adoptate de Camera Deputaților, dar votul final îl va da Senatul. Opoziția suveranistă anunță că legile încalcă legea fundamentală și le vor ataca la Curtea Constituțională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite