Discriminarea angajatelor pentru că sunt și mame. Șapte din zece femei din Marea Britanie consideră că au fost discriminate sau tratate urât la serviciu din cauza faptului că sunt mame

Specialiștii au mai descoperit că mai mult de jumătate dintre mame spun că au nevoie de mai mult ajutor din partea angajatorilor și a colegilor pentru a putea să lucreze de când au devenit mame. În Marea Britanie, trei din patru mame cu copii în întreținere lucrează.
Studiul „Let’s Lighten the Load”(Să ușurăm sarcina) a vizat peste 2.000 de mame și tați care lucrează, precum și experți. Raportul dezvăluie amploarea provocărilor cu care se confruntă mamele care lucrează. „Dovezile că părinții care lucrează au nevoie de mai mult sprijin sunt convingătoare”, se arată în raport.
Cercetătorii au vorbit cu un grup divers de mame care muncesc în diferite medii și sfere socioeconomice și au descoperit că, în general, multe simt că nu pot fi deschise cu șefii sau colegii cu privire la circumstanțele lor familiale sau la orice luptă cu care se confruntă.
În ciuda diversității tot mai mari la locul de muncă, multe medii de lucru încă recompensează trăsăturile stereotipe masculine, cum ar fi ambiția, competiția și încrederea, așa cum se explică într-un articol din revista HR. În acest mediu, vorbirea despre parenting și provocările sale poate fi percepută ca o slăbiciune, 65% dintre mamele care lucrează intervievate simțindu-se anxioase, precaute sau nervoase chiar dacă i-au spus angajatorului că sunt însărcinate. „Uneori, când o femeie spune că este însărcinată, acest lucru afectează modul în care este privită de managerul ei, care va începe inconștient să o vadă ca fiind mai puțin competentă”, spune Marcia Goddard, doctor în neuroștiință, specializată în domeniul muncii.
30% dintre mamele intervievate spun că nu se simt înțelese de ceilalți la locul de muncă și un sfert se simt mai puțin apreciate ca angajat de când au devenit mame.
Autorii studiului cer o schimbare de atitudine pentru ca mamele să fie autentice la serviciu. Recomandarea este ca ambii părinți să înceapă să discute deschis la muncă despre ce înseamnă să ai un copil, iar managerii să-și consulte regulat angajații, pentru a afla dacă au nevoie de sprijin.
79% dintre mame spun că se simt vinovate pentru că nu petrec suficient timp cu copiii lor. Cercetările efectuate de Maltesers dezvăluie și că mamele care lucrează se confruntă cu stres din cauza impactului pe care l-a avut maternitatea asupra carierei lor: 56% se simt vinovate că nu muncesc suficient; 73% au sacrificat diferite aspecte ale unui loc de muncă de care se bucurau înainte; iar 81% se trezesc că își rearanjează programul în mod constant și acasă, și la serviciu.
Interesantă este aici și percepția diferită a femeilor și a bărbaților, relevată de cercetare. În timp ce 72% dintre mamele care lucrează spun că fac majoritatea sau toate treburile și îngrijirea copiilor, doar 13% dintre tații intervievați sunt de acord că partenerele lor îndeplinesc majoritatea sau toate aceste sarcini. Experții sugerează că această discrepanță provine adesea din faptul că femeile fac mai multă muncă nevăzută decât bărbații. Annie Auerbach, co-fondatoare a agenției de tendințe Starling și autoarea cărții FLEX: Reinventing Work for a Smarter, Happier Life (Reinventând munca pentru o viață mai deșteaptă și mai fericită), spune: „Încărcătura mentală invizibilă de acasă… [Acesta] ar putea fi totul, de la treburi și îngrijirea copiilor, la amintirea lucrurilor, cum ar fi zilele de naștere și soacrele și repararea lucrurilor și menținerea relațiilor și a rețelelor… nu este o muncă plătită și nu este apreciată de societate și totuși societatea se bazează pe asta”.
Pentru a combate distribuția neuniformă a muncii în casă, raportul recomandă partenerilor să aibă conversații deschise și să creeze un plan pentru a împărți sarcinile mai echitabil. Permiterea mai multor părinți să ia concediu parental partajat ar facilita, de asemenea, un echilibru între viața profesională și viața privată, se arată în raport.
Cercetarea a constatat că idealul de „mamă perfectă” vândut de unii „mumfluencer” pe rețelele de socializare se adaugă la presiunea resimțită de mamele care lucrează, la fel ca și judecata pe care mulți spun că o simt de la alții, inclusiv de la familiile lor: 43% spun că familiile lor nu le înțeleg realitatea.
Cercetarea arată și că 92% dintre mame doresc ca angajatorii lor să ia în considerare o anumită formă de flexibilitate, la orele de început și de sfârșit sau de a lucra de acasă, ca o posibilă soluție la unele dintre provocările lor.
Articol de Arina Delcea