Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Arad a fost urmat de 14 replici

7 iunie 2023, 10:37

Seismul din regiunea seismică Crișana-Arad de 5,2 Richter s-a produs ieri, la ora 20.26, la adâncimea de 5,6 kilometri  și a avut o magnitudine de 5,2. Intensitatea cutremurului în zona epicentrului a fost de 7 grade Mercali și s-a simțit la Arad și Lipova cu intensitatea de 6 grade Mercali, a precizat directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

În orașe aflate la distanțe mai mari de o sută de kilometri precum Oradea, Cluj sau în zona de sud a țării au fost resimțite intensități de 4 grade.

Cutremurul s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia.

Efectele cutremurului nu au fost semnificative.

Cutremurul din Arad a fost urmat de 14 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,2 grade. Ultima replică a vut loc în această dimineață și a avut magnitudinea de 2,2.

Au mai fost cutremure cu magnitudine de 5 în regiunea Crișana-Arad ceea ce arată că nu acum a început activitatea seismică în acestă zonă, a explicat Constantin Ionescu, directorul INCDFP.

Mihail Diaconescu, cercetător la Institutul Național pentru Fizică Pământului: Cutremurele în această zonă apar la contactul între Bazinul Panonic și munți, Munții Apuseni, partea vestică a Meridionalilor în sud. Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea faliei, microplăcii adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Împingerea acesta, efectul acesta al microplacii adriatice este datorat cutremurelor din Turcia pentru că am urmărit imediat după Turcia să văd unde apar primele cutremure. Primele au apărut în bazinul Mării Mediterane care s-au deplasat spre Cipru, sudul Greciei, Sicilia, Italia de sud, centrală ți de nord, Dalmația.

Să ne îngrijorăm ca și până acum, în două zile uităm, a adăugat Mihail Diaconescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite